Občané 2011, Úsvit, DSSS: Nechceme nepřizpůsobivé imigranty

Praha - Nejen k víkendovému pogromu v Moskvě, který byl namířen proti přistěhovalcům z okrajové části ruské federace, se v Událostech, komentářích vyjádřili předsedové tří politických subjektů kandidujících v předčasných volbách do Poslanecké sněmovny – za hnutí Občané 2011 Ludvík Adámek, za hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury a za stranu DSSS Tomáš Vandas. Má se podobných událostí obávat i Česká republika?

Imigrační politika českého státu

Pražský lídr a předseda hnutí Občané 2011 Ludvík Adámek vyjádřil k víkendovému pogromu v Moskvě určité obavy. Podle jeho slov je to dlouhodobě neřešený problém. Zrušení cizinecké pohraniční policie v ČR je pro jeho hnutí nepochopitelným krokem. Státní správě, která by příliv cizinců měla mít dostatečně pod kontrolou, nevěří.

Pro lídra v Ústeckém kraji a předsedu DSSS Tomáše Vandase je klíčová plná asimilace přistěhovalců do většinové společnosti. Upřesnil, že to znamená respektovat fakt, že žijí na území České republiky – tedy respektovat veškeré zákony, vyhlášky, znalost českého jazyka, prostředí, historie i kultury. V žádném případě však nechce nikomu upírat náboženství. K otázce, zda by připustil existenci mešit, se předseda DSSS nestaví negativně, ale mělo by o tom rozhodnout místní referendum.

„Plná asimilace je přizpůsobení se většinové společnosti. Ne, že to bude vypadat jako v Praze na Libuši, kde si vietnamská komunita žije ve svém uzavřeném prostoru, platí tam jejich zákony, mají tam svoji hierarchii a podobně. Tomu se musí říci dost,“ uvedl Tomáš Vandas.

Hnutí Úsvit přímé demokracie na území republiky rádo přivítá kohokoliv, kdo pracuje a odvádí daně, jak prozradil jeho předseda a lídr ve Středočeském kraji Tomio Okamura. Podle něho tu žijí tisíce přistěhovalců ukrajinské národnosti, kteří dostávají podporu v nezaměstnanosti, ale zároveň načerno pracují, přičemž do systému nic neodvádí. Toto číslo však žádnou oficiální statistikou nedokázal přímo doložit.

„Chceme nastavit systém tak, aby se prioritně dávala práce českým občanům, kteří práci nemají, a až jako druhý krok poskytnout práci cizincům, kteří tu ovšem budou pracovat legálně,“ prohlásil Tomio Okamura.

Jak zamezit ztrátám ze státního rozpočtu?

„Naším plánem je změnit myšlení, vytvořit takové zákony, které neumožní odklonit žádné peníze,“ nastínil Ludvík Adámek.

Ludvík Adámek hovořil až o dvěstěmiliardových ztrátách ze státního rozpočtu, které uveřejnily renomované organizace, včetně například Transparency International. Řešení vidí jedině ve změně státní správy, tedy výměně stávajících úředníků za odborníky.

Odvolatelnost politiků

Tomio Okamura preferuje švýcarský a americký model, kdy může být politik větším počtem hlasů, než byl zvolen, odvolán. Pokládá to za stěžejní bod programu Hnutí přímé demokracie. Odvolán by tak mohl být kterýkoliv politik zvolený přímou volbou, včetně prezidenta, poslanců, hejtmanů i starostů. Hnutí také navrhuje uzákonění trestní a hmotné odpovědnosti pro všechny politiky, soudce, státní zástupce a ministry.

S tím souhlasí i Tomáš Vandas. Ve svém programu se však spíš zaměřuje na prvky přímé demokracie, jako je referendum, kde by lidé měli mít možnost vyjádřit se k otázkám, které se jich bezprostředně týkají.

Otázka důchodového zabezpečení

DSSS má ve svém programu zabezpečení důchodu tak, že jeho průměrná výše nebude nižší než 50 procent reálné mzdy pracujících v ČR. Reálnou mzdou pak myslí mzdu průměrnou.

Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury navrhuje, aby se nezvyšovaly důchody procentuálně všem stejně, ale zvýšit je všem stejnou částkou. „Tím dojde k uzavírání nůžek mezi vyššími a nižšími důchody. Dále chceme, aby byla zavedena výjimka pro přivýdělek důchodců. Co se týče seniorů, navrhujeme okamžité zrušení 30korunového poplatku v nemocnicích a nulové DPH na léky,“ uzavřel Tomio Okamura.

Volby 2013 (zdroj: ČT24)