Prostějov - Likérka Starorežná Prostějov se jako první v Česku rozhodla bojovat s prohibicí. Aby mohla dál prodávat, rozhodla se vyrábět slabší verze svých destilátů a likérů s nižším obsahem alkoholu. Již brzy si tak vyznavači „něčeho ostřejšího“ budou moci koupit nejprodávanější nápoje ve verzi obsahující jen devatenáct procent alkoholu.
Likérka má recept na prohibici. Sníží obsah alkoholu v destilátech
Prostějovská likérka tak reagovala na přání zákazníků. Griotka, vaječný likér, peprmintka, ale i vodka a tuzemák se budou nabízet ve variantě se sníženým obsahem alkoholu. Nové výrobky s obsahem alkoholu do 19,99 procent se na trh mohou dostat téměř okamžitě. S novou nabídkou osloví odběratelele.
Ani nový sortiment nezabrání ztrátám likérky
K nové strategii se likérka odhodlala proto, aby nepřišla o zákazníky, a její zaměstnanci o práci. Už dnes je totiž zhruba polovina z nich na nucené dovolené, která jim podle ředitele likérky skončí tehdy, až padne prohibice. „V Prostějově zatím vyrábíme alkohol určený na export a jiné nápoje pro domácí trh vyhovující nařízení vlády o prohibici,“ uvedl Karel Lyčka, ředitel likérky. Ztráty se přitom na tržbách pohybují kolem sedmi milionů korun denně. Pět milionů na domácím trhu a dva miliony na slovenském a polském trhu. Výroba nízkoobjemového alkoholu by snížila ztráty podniku zhruba o dvacet procent.
Rodokmen alkoholu není problém. Na nové kolky se bude nejspíš čekat
Výroba alkoholu s nižším obsahem tak podnik podle Lyčky sice nezachrání, ale překlene období, než budou vytištěné nové kolky vládou po schválení a skončí prohibice. Likérka nemá problém zajistit „rodokmen“ lihovin. Podle Karla Lyčky není totiž v současném systému výroby problém s dohledáním výrobků a kontrolou dodavatelů. Horší situaci ale očekává s tiskem nových kolků. „Nevěřím, že státní tiskárna cenin bude schopná tak rychle a pružně reagovat, protože v normální době mimo prohibici trvá dodávka kolků tři týdny,“ podotkl Lyčka. Největší obavu má šéf likérky z reakce Evropské unie a možného zákazu vývozu alkoholu z ČR do evropských zemí. Vyváží totiž do celé Evropy.
Prostějovská likérka vyrábí ročně sto dvacet tisíc hektolitrů alkoholických nápojů. Je největším výrobcem lihovin s českým kapitálem. Počátky likérky sahají do roku 1514, kdy ji jako Palírnu u Zeleného stromu založil Vilém z Pernštejna.