Komedie Marná lásky snaha zahájila Letní Shakespearovské slavnosti v Ostravě

Ostrava - Letní Shakespearovské slavnosti začaly v Ostravě. Pátý ročník oblíbeného festivalu letos nabídne čtyři premiéry. Festival začal komedií Marná lásky snaha. S ostravskými herci ji nastudoval Ondrej Spišák - jedna z nejvýznamnější osobností současného slovenského divadla.

Marná lásky snaha se oproti jiným Shakespearovským hrám na českých jevištích moc často neobjevuje. Tentokrát úspěšně zahájila Letní slavnosti v Ostravě. Na hře plné erotiky a slovních hříček si prý málem vylámal zuby i přední překladatel Williama Shakespeara Martin Hilský. Tvrdil, že to málem vzdal jako nepřeložitelné.

„Je to výborná hra. Česky vůbec neumím, přesto se neustále směju. Během představení, kdy se smát nesmíte, je to pro mne dost těžké. Inscenace je opravdu velmi vtipná,“ říká violoncellistka Ashia Grzesik.

Reportáž Kristiny Kačmarské (zdroj: ČT24)

Michal Kavalčík oceňuje, že ve hře není jen láska a bujarost, ale také bolest a zklamání. „Shakespear to umí velmi dobře spojit. Proto si tam každý něco pro sebe najde. Shakespear je pro mne největší autor,“ říká herec Michal Kavalčík.

„Shakespeare byl úžasný pozorovatel. A chování lidí ve věcech sexuality, lásky a vztahů je přesně takové jako před 500 lety. Nic se nezměnilo,“ navazuje režisér představení Ondrej Spišák.

O Shakespearovské slavnosti v Ostravě je mezi diváky stále vtěší zájem. Všechna představení byla ještě před zahájením festivalu téměř vyprodaná.

„Shakespeare má stále co říct, je aktuální a nadčasový. Proto shakespearovské festivaly ve světě fungjí,“ vysvětluje organizátor slavností, herec Vladimír Polák.

V programu letošního ročníku, který potrvá do 10. srpna, se objeví i nelepší polské shakespearovské představení loňského roku Hamlet.