Finalisté Ceny Jindřicha Chalupeckého se představují v Brně

Brno - Obdivovatelé současného výtvarného umění si od zítřka budou moci v brněnském Domě pánů z Kunštátu prohlédnout výstavu finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého. Vítěze, který bude vyhlášen 30. listopadu, vybere mezinárodní porota. Samotné vyhlášení z Divadla Husa na provázku odvysílá Česká televize. Výstava potrvá do 9. prosince.

Pro výstavu Finále 2012 si každý z finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého, která se letos koná již po dvaadvacáté, připravil zcela nové dílo. Jsou mezi nimi Adéla Babanová, Jiří Franta a David Böhm, Vladimír Houdek, Richard Loskot a fotograf Jiří Thýn. Někteří z nich se účastní už po několikáté.

Finalisty a laureáta letošní ceny vybírá pětičlenná mezinárodní porota, ve které je i letos kurátor Christian Rattemeyer z prestižního Muzea moderního umění (MoMA) v New Yorku. „Letošní výstava bude opravdu vzrušující a bude názornou ukázkou toho, co se v současném vizuálním umění děje a jaká témata mladé umělce zajímají,“ říká kurátorka Lenka Lindaurová.

Finále 2012 / Adéla Babanová: Já tam mám tělo - výstava finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého
Zdroj: ČT24/Dům umění

Jediná finalistka Adéla Babanová je i díky své profesi střihačky denně v kontaktu s televizním prostředím a ve svých dílech pracuje se skutečnými příběhy a herci. Na výstavě Finále 2012 představí inscenované video s názvem Já tam mám tělo, které vychází z reálné události a formou napodobuje klasický televizní detektivní žánr. Instalace bude pojata jako kino.

Jiří Franta a David Böhm jsou coby tvůrčí dvojice ve finále Ceny Jindřicha Chalupeckého již potřetí. Letos mají za sebou úspěšnou výstavu Echolog v Galerii Švestka, kde si ve své tvorbě kladli různé mechanické překážky. Na výstavě představí instalaci Diplopie složenou z videa, kreseb a soch. Vytvořena byla na míru prostoru galerie, ve které budou nyní překážky překonávat přímo návštěvníci, a stanou se tak její součástí. Obsah budou totiž v prostoru hledat, nacházet, odkrývat a objevovat, přičemž různé objekty bude možné vidět z nečekaných míst, výšek a úhlů.

Vladimír Houdek je zástupcem tradičního média – malby, s níž se však nebojí experimentovat, a zkoumat tak její proces. Pro výstavu si připravil jedenáct velkoformátových pláten ve své typické temné barevnosti, do nichž vlepuje papírové plochy, na které maluje. Vzniká tak netradiční koláž.

Richard Loskot (2012)
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Finalista Richard Loskot se věnuje světelným instalacím, pro výstavu vytvořil site specific instalaci plnou neobvyklých zážitků a jevů, jako jsou paralelní skutečnost či zpomalení času.

Posledním finalistou je Jiří Thýn, který byl na Cenu Jindřicha Chalupeckého nominován již podruhé. Jeho fotografie ve stylu perspektivně-geometrické abstrakce budou letos zaměřeny konkrétně na budovu Slovenské národní galerie a v instalaci bude použit remake paneláže ze sedmdesátých let z Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem.

Výstava Finále 2012 v Domě pánů z Kunštátu (Dům umění města Brna) bude pro veřejnost otevřena od 26. října do 9. prosince 2012 od středy do neděle vždy od 10 do 18 hodin, vstupné 80 Kč, snížené 40 Kč.

Vítěz bude vyhlášen při slavnostního ceremoniálu s názvem „Kdo tu cenu dostane? Hommage a Václav Havel“ v brněnském Divadle Husa na provázku. Vyhlášení zároveň bude odvysíláno Českou televizí. Do té doby stále běží doprovodný program pojmenovaný „5 finalistů, 5 měsíců, 5 míst“. V něm se představují jednotliví finalisté v různých českých městech a v Bratislavě.

Jiří Franta (vlevo) a David Böhm při doprovodném programu Ceny Jindřicha Chalupeckého 2012
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Cena Jindřicha Chalupeckého se bude zcela nově podílet na čtvrtém ročníku soutěže pro střední školy Umělecké střevo, do níž byly doposud zapojeny přední české galerie, jako jsou Národní galerie, Centrum současného umění Dox, GASK a Moravská galerie v Brně. Zatímco vloni byla finální výstava v pražském Centru současného umění DOX, příští rok budou finalisté vystavovat v Národní galerii v Praze.

Z podnětu Václava Havla, dramatika a spisovatele, akademického malíře Theodora Pištěka a básníka a výtvarného umělce Jiřího Koláře byla dne 27. května 1990 založena v Lánech výroční prestižní cena pro mladé výtvarné umělce České republiky. Nese jméno předního českého teoretika a kritika výtvarného umění a literatury, esejisty a filosofa Jindřicha Chalupeckého, který na sklonku života souhlasil s vypsáním ceny pod názvem: Cena Jindřicha Chalupeckého.

Vítěz Ceny Jindřicha Chalupeckého získává jako odměnu 100 tisíc korun na realizaci výstavy a katalogu v následujícím roce, kdy rovněž absolvuje šestitýdenní pobyt v New Yorku v rámci International Studio and Curatorial Program, který mu zajišťuje spolupracující instituce The Foundation for a Civil Society, jež získává finance od Trust for Mutual Understanding. Prostřednictvím nadace získává oceněný autor i cenné kontakty v zahraničí. V době pobytu má laureát rovněž možnost vystavovat své práce v Českém centru v New Yorku.