Začal první ročník festivalu Pražské jaro

Praha - Mezinárodní hudební festival vážné hudby Pražské jaro představuje pravidelnou přehlídku vynikajících světových umělců, symfonických orchestrů a komorních těles. První ročník festivalu se konal v roce 1946 pod záštitou tehdejšího prezidenta republiky Edvarda Beneše při příležitosti 50. výročí založení České filharmonie. Organizační výbor byl sestaven z významných osobností české hudby. Program uvedl 34 děl soudobých českých skladatelů.

Na festivalovém pódiu už přijímali ovace hudebníci zvučných jmen. Mezi nimi byli například Rafael Kubelík, Rudolf Firkušný, Leonard Bernstein, Karel Ančerl a mnoho dalších. Od roku 1952 je festival zahajován cyklem symfonických básní Bedřicha Smetany Má vlast a uzavírán Devátou symfonií Ludwiga van Beethovena.

Pražské jaro se koná každým rokem v Praze. Hudební událost začíná od 12. května na výročí úmrtí Bedřicha Smetany a končí 4. června. Mezinárodně uznávaný festival reprezentuje od dob svého vzniku světovou hudební kulturu a její nejnovější trendy. Kromě vážné hudby bývá na programu festivalu v posledních letech vždy i několik koncertů jazzové hudby.