Zdeněk Vocásek - poslední vynesený trest smrti v Československu

Praha - Městský soud v Praze odsoudil dne 8. září 1988 tehdy sedmadvacetiletého Zdeňka Vocáska za brutální dvojnásobnou vraždu a těžké zranění další osoby k trestu smrti. V dubnu následujícího roku Nejvyšší soud tento verdikt potvrdil. Termín popravy byl stanoven na prosinec 1989. Po zrušení trestu smrti v roce 1990 byl Vocáskovi trest změněn na doživotí, a stal se tak prvním doživotním vězněm v České republice. V roce 2007 požádal Vocásek o podmínečné propuštění, šumperský okresní soudce však žádost odsouzeného zamítl.

Zdeněk Vocásek byl nedoučeným podlahářem a později prošel několik zaměstnání. Již v té době se dopouštěl výtržností a kradl. Vraždit však začal až pzději, a to kvůli údajnému vyřizování osobních účtů.

Vocáskovou první obětí se stal osmačtyřicetiletý invalidní muž, kterého na Nový rok 1987 ubil kladivem a ubodal šroubovákem. O čtyři měsíce později zavraždil dvanácti bodnými ranami nožem devětašedesátiletého náhodného známého. Později vyšlo najevo, že podobně napadl už v roce 1984 dalšího muže, jenž jeho útok kladivem přežil.

Zdeněk Vocásek byl zatčen v dubnu 1987 a následně byl obviněn ze dvou vražd. Soudem byl označen za psychopatickou osobnost s primitivním chováním, jejíž resocializace je nejistá.

Svůj trest si Zdeněk Vocásek odpykává ve věznici Mírov na Šumpersku, tedy v jedné z nejpřísnějších věznic v zemi.