Smrt drogového krále Pabla Escobara

Bogotá - Pablo Escobar byl jedním z nejbrutálnějších a nejmocnějších drogových dealerů v historii. Za svůj život nashromáždil takové bohatství, že jej v roce 1989 zařadil časopis Forbes na sedmé místo v žebříčku nejbohatších lidí planety. Escobar, šéf medellínského kokainového kartelu a jeden z nejhledanějších světových zločinců, však vyhrál všechny bitvy, kromě té poslední. Přestřelka před jeho rezidencí v Medellínu se pro něj stala osudnou. Co nedokázaly tisíce vojáků a policistů během půldruhého roku pátrání, zvládlo malé komando za několik minut. Při pitvě objevil lékař sedm projektilů, tři z nich v oblasti hlavy. Pro jistotu se čekalo ještě na výsledky daktyloskopie. Ta potom definitivně potvrdila Escobarovu identitu.

Život Pabla Escobara

Escobar začal svoji kriminální kariéru už jako náctiletý. Před soudem stanul poprvé ve dvaceti letech za krádež aut. Potom začal obchodovat s kokainem. V 70. letech vytvořil obrovské drogové impérium, které v době svého vrcholu vydělávalo až milion amerických dolarů denně.

Escobarův medellínský kartel kontroloval většinu drog mířících do Mexika, Portorika a Dominikánské republiky. Kokain pocházel většinou z Peru a Bolívie, protože koka zde byla kvalitnější. Escobar ovládl drogový trh a stal se hlavním dodavatelem kokainu do Spojených států.

Jeho majetek byl již tehdy odhadován na zhruba 2,5 miliardy dolarů. Získané peníze však drogový král dokázal využít i na dobročinné účely. Jeho finance mimo jiné posloužily i na výstavbu bytů a sportovišť pro chudé vrstvy. Escobar si tím získal sympatie obyvatel Medellínu.

Na přelomu osmdesátých a devadesátých let se o prodej drog začala zajímat už i vláda. Parlament v roce 1980 ratifikoval dohodu o vydávání zločinců se Spojenými státy. Escobar postupně vytvořil kokainové impérium, které nemělo konkurenci. Podle oficiálních údajů kontrolovalo čtyři pětiny produkce drog. Majetek samotného šéfa, známého jako Patron nebo Doktor, odhadoval časopis Forbes na tři miliardy dolarů.