Jmenuji se Bém, Pavel Bém - prezidentův favorit přichází pomoci ODS

Praha - O pražském primátorovi Pavlu Bémovi se již několikrát spekulovalo, že má ambice být předsedou ODS. Před dvěma lety se tento nejpopulárnější politik ODS stal druhým mužem ve straně, útok na pozici současného lídra Mirka Topolánka ale donedávna razantně odmítal. Debakl ODS v říjnových volbách však jeho rozhodnutí změnil a na víkendovém kongresu se tento malý muž s velkými ambicemi pokusí zdolat nejvyšší stranickou metu. Původně požadoval jen odchod Topolánka z vedení ODS, nyní však přichází i s kritikou jeho působení ve premiérské funkci je i proti vratké koalici. Hlasy z regionů mu však příliš nefandí, boj však ještě neskončil.

Bém, jenž má blízko k názorům prezidenta a zakladatele ODS Václava Klause, vidí příčinu volebního neúspěchu v odchýlení se od programu a ve „zradě tradičních pravicových hodnot“. Místo současné koaliční vlády s lidovci a zelenými, která podle něj ztratila ve sněmovně většinu, by Bém prosazoval menšinový kabinet ODS. Nesouhlasí také se schválením Lisabonské smlouvy, kterou by chtěl nahradit kratším dokumentem. Diskusi nad ním by podle něj mohla ČR jako předsednická země EU navrhnout v příštím roce.

Pavel Bém

„Já zastávám názor, nejen jako horolezec, ale jako člověk, jako politik, z boje se neutíká.“

Až do říjnových voleb vytrvale odmítal úvahy o svém možném angažmá v čele ODS. Několikrát prohlásil, že prioritou je pro něj působení v čele pražského magistrátu. V poslední době ale musel právě jako primátor čelit kritice - například kvůli kandidatuře hlavního města na pořádání olympiády v roce 2016 nebo pro svůj postoj k chystané budově Národní knihovny podle projektu Jana Kaplického. V médiích se také často spekuluje o Bémových úzkých vztazích s podnikatelem Romanem Janouškem. Informace o tom, že oba vyšetřuje policie, ale koncem srpna jak Bém, tak šéf protikorupční policie rozhodně odmítli.

Původně odborník na drogy, dnes zachránce ODS

Bém je typický pražský patriot - v hlavním městě se narodil, vystudoval a začal ho coby primátor řídit a z Prahy odjíždí snad jen do hor. Do povědomí veřejnosti se dostal již začátkem 90. let, kdy se jako psychiatr profiloval jako expert na drogy. Mezi občanské demokraty vstoupil v roce 1998. Záhy se stává starostou Prahy 6 a po čtyřech letech usedá jako primátor na pražském magistrátu. Do čela jej vynesla koaliční dohoda ODS a sociálních demokratů, jejichž nynější šéf Jiří Paroubek mu dělal náměstka. Postupně tak rostl i jeho vliv ve straně a v prosinci 2004 byl zvolen místopředsedou ODS a poslední dva roky je druhým nejvýše postaveným mužem strany.

Pavel Bém

Narodil se 18. července 1963 v Praze. Vystudoval Fakultu všeobecného lékařství UK v Praze. Získal též diplom pro psychiatrii a posléze i pro léčení a prevenci drogově závislých. Působil v léčebně v Kosmonosích a na Psychiatrické klinice v Praze. V letech 1990 až 1992 byl ředitelem Centra pro drogově závislé a v letech 1993 až 1994 šéfem pražského K-centra, zaměřeného na pomoc toxikomanům.

V roce 1995 ho tehdejší vedoucí úřadu vlády Igor Němec odvolal z funkce generálního sekretáře Meziresortní protidrogové komise. Poté pracoval jako poradce ministra vnitra pro drogovou problematiku a v roce 1997 se do komise vrátil a působil zde až do listopadu 1998, kdy se stal starostou Prahy 6.

Od roku 2002 je pražským primátorem. Poslední dva roky je též druhým mužem ODS. Ve volném čase se věnuje zejména horolezectví, velkou pozornost vyvolal jeho výstup na Mount Everest v květnu 2007, kvůli kterému nebyl dva měsíce v úřadě. „Byla to dřina, ale stálo to za to."

  • Pavel Bém autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/561/56041.jpg
  • Pavel Bém autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/561/56043.jpg