Založeno druhé největší město Izraele - Tel Aviv

Tel Aviv - Izraelské město Tel Aviv bylo založeno právě 11. dubna 1909, kdy se na pláži několik set metrů severně od starobylého přístavního města Jaffa setkala skupina židovských průkopníků, aby vykolíkovali pozemky pro novou osadu. Jméno Tel Aviv se poprvé objevilo 21. května 1910. V roce 1950 byl Tel Aviv sjednocen se sousedícím městem Jaffa. Po hlavním městě Jeruzalémě je druhým největším izraelským městem, které se rozkládá na ploše 50,6 km2 a hustota osídlení je 7 445 obyvatel na 1 km2. Celá aglomerace Velkého Tel Avivu (Guš Dan) je pak domovem 3 milionů lidí.

Od května do prosince 1948 sloužil Tel Aviv jako dočasné hlavní město Izraele. Poté byl hlavním městem vyhlášen Jeruzalém, byť do Šestidenní války roku 1967 byla jeho východní část - včetně Chrámové hory, Západní zdi (Zeď nářků) a židovské čtvrti - okupována Jordánskem, které Židům neumožňovalo přístup k jejich svatým místům.

Jméno města v překladu znamená „Jarní (aviv) pahorek (tel)“, resp. „Jarní hora“. „Tel Aviv“ je také spojení, které zvolil Nahum Sokolow jako název pro svůj překlad knihy Theodora Herzla „Altneuland“ (Staronová země) do hebrejštiny. Tel zde odkazuje na trosky starobylého, zatímco Aviv na probouzení nového. Název Tel Aviv též odkazuje na 15. verš 3. kapitoly biblické knihy Ezechiel.

Tel Aviv je známý svojí bohatou kulturou, kdy se zde nachází mj. izraelská Opera, Izraelské národní divadlo, divadla Habima, Kameri, Gesher nebo Beit Lessin. Je zde i řada muzeí, včetně Muzea Eretz Israel, Telavivské muzeum umění, Muzeum židovské diaspory, vojenské muzeum Batey Haosef a muzeum Palmachu.

Město je sídlem řady vynikajících izraelských sportovních klubů, včetně špičkového basketbalového týmu, a je jediným izraelským městem, které má 3 kluby v izraelské první fotbalové lize. Tým Maccabi Tel Aviv hraje košíkovou na světové úrovni a v Evropě je dobře známá i jeho „fotbalová odnož“ Maccabi Tel Aviv FC. Město je také sídlem fotbalových klubů HaPoel Tel Aviv a Bnei Yehuda Tel Aviv.