Gestapo vraždilo v Životicích

Životice - 6. srpna 1944 gestapo postřílelo 36 mužů ze slezských Životic (dnes součást Havířova) a okolních obcí. Dalších 16 osob bylo odvlečeno do koncentračních táborů. Jednalo se o odvetu za smrt tří příslušníků gestapa v přestřelce s partyzány. Několik týdnů po tragédii dostali příbuzní zastřelených úmrtní listy, které jako příčinu smrti uváděly náhlou srdeční mrtvici a srdeční slabost.

Příslušníci gestapa zemřeli při přestřelce v místním hostinci. Spolu s nimi přišli o život hostinský a jeden partyzán. V následné likvidační akci bylo bez rozsudku postříleno 28 Poláků a osm Čechů, přestože nikdo z nich neměl s přestřelkou nic společného. Nejmladšímu ze zastřelených nebylo ještě 17 let. Do matričních záznamů přikázali nacisté zapsat tyto vraždy jako případy srdeční slabosti či mrtvice.

Ve stejný den nechali mrtvé odvézt na starý židovský hřbitov do Orlové, uložit do společně jámy a zasypat. Teprve po válce byly ostatky obětí masakru převezeny do Životic a uloženy do mohyly poblíž hřbitova. O čtyři roky později u mohyly vznikl památník. Jeho autorem je akademický sochař Franciszek Swider z Karviné. V roce 1984 bylo u pomníku otevřeno muzeum.