Bývalá první dáma SSSR Raisa Gorbačovová podlehla leukémii

Münster (Německo) - V severoněmeckém Münsteru, kde se téměř dva měsíce léčila na akutní leukémii, zemřela 20. září 1999 manželka bývalého sovětského prezidenta Michaila Gorbačova Raisa. Bylo jí 67 let a bezprostřední příčinou její smrti bylo selhání krevního oběhu. O tři dny později byla při neokázalém pohřebním obřadu uložena k poslednímu odpočinku na moskevském Novoděvičím hřbitově. Raisa Gorbačovová, která trpěla tou nejtěžší formou leukémie, se v Münsteru připravovala na transplantaci kostní dřeně. Dárkyní měla být její mladší sestra Ljudmila, avšak operace byla vzhledem ke komplikacím a zhoršujícímu se zdravotnímu stavu prominentní pacientky odkládána.

Narodila se v Rubcovsku na jižní Sibiři v rodině železničního inženýra. Se svým pozdějším manželem a budoucím komunistickým reformátorem Michailem Gorbačovem, který řídil Sovětský svaz od roku 1985 až do jeho rozpadu v roce 1991, se seznámila na Moskevské státní univerzitě, kde studovala filozofii. Vzali se v roce 1953 a o čtyři roky později se jim narodilo jejich jediné dítě, dcera Irina, která vystudovala medicínu. 

Jako někdejší „první dáma“ Sovětského svazu prolomila Gorbačovová mnohá tabu tehdejšího mocného komunistického státu. Vzdělaná, vždy dobře vypadající a elegantně oblečená žena sbírala „body“ především na Západě, zatímco doma se velké oblibě netěšila. Muži jí vyčítali, že příliš mává se svým manželem, že se nevhodně plete do „chlapských“ věcí, jako je politika. Ženy zase nesnášely její příliš západně elegantní kostýmy, její tvrdý, sebevědomý výraz, okázale intelektuální projev, kultivovanou řeč, snahu udržet si skvělou postavu a zálibu v perfektním účesu.