Kolářová-Sudíková: Létání miminek je pouze fóbie z neznalosti

Praha – Létající miminka vyvolala pozornost v celém Česku. Policie chce dění na kurzech prošetřit, veřejnost nevychází z údivu a lékaři jsou v šoku. Podle nich mohou prováděné pohyby u dětí způsobit vážné problémy – a to i v pozdějším věku. Avšak žena, která veškeré pozdvižení způsobila, svůj způsob cvičení sveřepě hájí. Tvrdí, že šok lidí plyne z neznalosti a že dětem se nemůže za žádnou cenu nic stát.

Blanka Kolářová-Sudíková nezvyklý způsob cvičení praktikuje v Česku již osm let. Metoda podle ní vznikla kvůli tomu, aby pomohla od problémů s kolikou či hybností. Hyperaktivní děti díky ní dokáží lépe pracovat se svým tělem. „Techniky jsou jemné, děti při nich nepláčí, pláčí pouze, když se nacvičuje, když to děti neznají,“ prohlašuje učitelka tělocviku a biologie.

Je to riziko pro zdraví, tvrdí lékaři

Blanka Kolářová Sudíková a Jan Janda v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

Lékaři do dnešní doby o létání dětí nikdy neslyšeli a po shlédnutí záběrů ČT byli velmi překvapeni. Jsou přesvědčeni, že tato metoda dětem nemůže přinést nic pozitivního. Někteří dokonce prohlašují, že manipulace, prudké pohyby, točení či změny poloh mohou způsobit vážné poškození centrální nervové soustavy.

Instruktorka naopak tvrdí, že kurzem prošlo mnoho rodičů-lékářů, kteří byli s technikou spokojeni. Ona sama se nediví, že pohled na dítě létající kolem těla své matky může vyvolat děs. „Létání vzniklo proto, aby dětem pomáhalo, v žádném případě, aby škodilo,“ tvrdí Kolářová-Sudíková.

Technika, která nemá ve světě obdobu

Metoda létání, která pochází z Ruska, je v tuzemsku i v zahraničí zcela nová, dosud o ní nevyšla jediná odborná studie. „Já nepotřebuji studie, mě stačí vidět, jak to dětem pomáhá,“ prohlašuje mladá žena. Své cvičení přirovnává k hojně využívaným rehabilitačním cvikům doktora Vojty, které také na první pohled vypadají drsně. Avšak podle šéfa české pediatrické společnosti Jana Jandy se toto od Vojtovy metody liší.

Kurzy budou s největší pravděpodobností probíhat i nadále. Blanka Kolářová-Sudíková i přes současný rozruch, který vyvolala, o přerušení své činnosti rozhodně neuvažuje. „Tuto práci dělám již dlouho a chtěla bych v ní pokračovat i dále. Záleží na rodičích, ti jsou pro mě základem.“ Profesor Janda k tomu dodává, že není ani v silách lékařů létání miminek zastavit, neexistuje totiž zatím jasný důkaz, že točení dětí kolem hlavy škodí.