Oheň strávil historické betlémy v Polné

Jižní Morava - Během ničivého požáru shořely historické betlémy v Polné na Jihlavsku. Jeho příčinou byl zřejmě elektrický zkrat. Zřejmě nejcennější exponát zapůjčený z děkanského chrámu, který spolu s dalšími desítkami soukromých betlémů vystavovali na radnici, se pokusí restaurátoři opravit. Majitelům shořelých betlémů starosta Polné slibuje, že je město odškodní.

„Byly tady betlémy, které zapůjčili lidé místní, měla jsem tady i většinu svých betlémů,” říká kurátorka výstavy Marie Fišerová, která sama vlastnila několik vystavených betlémů. Hasiči bohužel stačili zachránit jen dva exponáty. I ty jsou ovšem značně poničené.

Expozice nebyla podle starosty pojištěná. Problémy tak budou s odškodněním majitelů a se zaplacením restaurátorů. Ti slíbili, že 150letý betlém z děkanského chrámu se pokusí uvést zpět do původního stavu.

„To je historická cena a to nikdo nedokáže vyčíslit. A hlavně ty citové vazby, které lidé k betlémům měli, to mě mrzí nejvíc,” dodává kurátorka Fišerová.

„Jenom na interiéru budovy vznikla škoda za půl milionu korun, protože popelem lehlo veškeré nové zařízení, celé vybavení této místnosti,” vypočítává škody starosta Jindřich Skočdopole.

„Majitele shořelých betlémů chceme odškodnit,” říká starosta Polné. V městské pokladně ale peníze chybí, proto chce o finanční výpomoc požádat kraj.