Vydry ze záchranné stanice v Pavlově se chystají do volné přírody

Ledeč nad Sázavou - Záchranná stanice živočichů v Pavlově u Ledče nad Sázavou hlásí nové přírůstky. V těchto dnech tam připravují k vypuštění do volné přírody nebo k předání do zoologických zahrad několik vyder a také exotického supa bělohlavého.

Ekologická výchova a vzdělávání, péče o handicapované živočichy a záchrana ohrožených druhů zvířat nejsou jedinými úkoly stanice ochrany fauny v Pavlově. Lidé tady ochránce přírody upozorňují třeba na nezvyklý výskyt živočichů v naší přírodě, například na severoamerické želvy. Někdo už je nechtěl mít doma, tak je vypustil do potoka. „Konkurují těm našim původním druhům, přenášejí nemoci, které ty původní druhy zatím neznaly, a mohou je v podstatě i vyhubit,” vysvětluje Václav Hlaváč z Agentury ochrany přírody a krajiny.

V Česku nemá co dělat ani Sup bělohlavý, zatoulal se k nám ale před pár dny ve vysokých vzdušných vírech pravděpodobně z Alpské oblasti. „Supa se podařilo odchytit a dnes ho připravujeme na to, aby se mohl vrátit do přírody - připravujeme jeho převoz do Alp,” dodává Václav Hlaváč.

"Nejnovějším přírůstkem je malá vydra říční, která se k nám dostala z Krucemburku zhruba před čtyřmi dny. Je to teprve měsíční mládě, takže u nás dlouho pobude,” říká pracovnice stanice Olga Růžičková.

Pavlovská stanice je určena především k záchraně vydry říční. Pochází odtud například i populární večerníčkový Vydrísek. Zájmem zdejších ochranářů je hlavně to, aby se většina mláďat mohla vrátit zpátky do volné přírody. „Většinou tak polovina se podaří vrátit, polovina ne, to je obecně u všech přijímaných živočichů,” doplňuje Olga Růžičková.

A právě zhruba roční samec vydry z tohoto výběhu, který se sem do Pavlova dostal loni v létě, bude už za pár dnů vypuštěn do volné přírody na Přerovsku.

Vydáno pod