Jihomoravský kraj musí kvůli Schengenu investovat do letiště

Brno - Jihomoravský kraj zaplatí za vstup Česka do schengenského prostoru, v němž je pohyb osob v rámci některých zemí Evropské unie (EU) volný, asi 5,5 milionu korun. Musí je dát do úprav a zkvalitnění ostrahy letiště v Brně-Tuřanech. Poté, co z pozemních hranic republiky zmizí od 21. prosince policejní hlídky, zůstanou kontroly na letištích.

Budou to v podstatě v Česku jediné hranice schengenského prostoru, řekl ČTK jihomoravský hejtman Stanislav Juránek. Jihomoravský kraj je majitelem letiště, proto je podle něj povinen se o zajištění těchto hranic postarat.

Jinak je tomu například na letišti v Praze-Ruzyni, jehož majitelem je stát. Zatímco na pozemních komunikacích zmizí policejní hlídky z hraničních přechodů od 21. prosince, na letištích nastanou změny od března 2008.

Brněnské letiště musí v první řadě zkvalitnit své oplocení a přijmout nové lidi na jeho přísnější ostrahu. Dále bude změněn režim odbavování. Lidé cestující z Brna do zemí začleněných do Schengenu budou odbaveni zvlášť od cestujících putujících za hranice této zóny. Vzniknou samostatná odbavovací pracoviště; jedno s mírným a druhé s přísným režimem. „U lidí cestujících mimo schengenský prostor nebo naopak přijíždějících z neschengenských zemí budou kontroly trvat stejně jako dosud,“ řekl ČTK ředitel letiště Tomáš Plaček.

Z Brna-Tuřan létají pravidelné linky do Prahy, Londýna, Gerony nedaleko Barcelony a do Moskvy. Právě u posledního z letů zůstanou kontroly zachovány. Stejně tomu tak bude také u linek, jimiž jsou v létě přepravováni turisté za koupáním do různých exotických zemí.