Přijde Jihlava o sjezdovku?

Jihlava - Lyžaři v Jihlavě by mohli přijít na konci roku o sjezdovku. Město tvrdí, že vyprší smlouva, provozovatel ale říká, že smlouva platí nejméně do roku 2016. Lyžaři za vším vidí politické spory.

Lyžařský vlek Šacberk ve Zborné u Jihlavy patří městu Jihlava. To v roce 2004 pronajalo celý areál firmě Pavla Havlíčka, která podle smlouvy platí městu roční nájemné 10 tisíc korun. Současné vedení radnice říká, že je to málo. Primátor chce novou smlouvu a minimálně 40x víc. „Město by mohlo být jinak napadnutelné za nehospodárné nakládání s veřejným majetkem. Výše nájmu by se měla pohybovat kolem 400 až 500 tisíc korun ročně,“ říká primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal.

Firma však tvrdí, že dosavadní smlouva je platná. Probíhají další jednání s městem, proto podle jejího majitele Pavla Havlíčka nelze další vývoj předjímat. Provozovatel dále tvrdí, že k placení nájmu je potřeba započítat všechny investice. Nakoupil sněhová děla, turnikety, rolbu, skútr, prostavěl zde více než šest milionů korun. „Zadlužil se a teď jednorázovým rozhodnutím má odejít pryč? To je naprosto nezodpovědné,“ tvrdí bývalý primátor a dnes opoziční zastupitel Vratislav Výborný.

Ten také nechápe, proč teď, uprostřed lyžařské sezóny, magistrát vyhrožuje uzavřením a vyklizením areálu. Trvá na tom, že smlouva je naopak pro město výhodná. "Ta byla koncipována tak, aby město nemuselo investovat velké peníze a zároveň se zpřístupnila sjezdovka,“ obhajuje výhodnost smlouvy Vratislav Výborný.

Současný starosta však má opačný názor. Podle něho je smlouva pro město nevýhodná a po jejím ukončení chce město vypsat výběrové řízení. Podle lidí však jde o politický spor. A lyžaři se shodují v jednom, že by si je politici neměli kvůli vlastním sporům brát jako rukojmí. Zároveň věří, že radnice nedopustí od 1. ledna uzavření areálu.

Vydáno pod