Divadelní dobrovolníci ze Žďáru nad Sázavou předvedli pašijové hry

Žďár nad Sázavou - Asi tři tisíce diváků sledovaly v úterý večer pašijové hry ve Žďáru nad Sázavou. V příběhu ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista účinkovaly více než dvě stovky divadelních dobrovolníků - tamních farníků.

Louka za sídlištěm ve žďárské čtvrti Libušín se v úterý večer proměnila v obrovské otevřené jeviště. Ani sněhové přeháňky, ani mráz a silnější vítr neodradily tisíce lidí od návštěvy tradičních pašijových her. Desátý ročník největší akce svého druhu v Česku přilákal do Žďáru nad Sázavou diváky z celé země i ze zahraničí.

Místní farář Tomáš Holý uvádí, že herců bylo přesně 225, všichni amatéři. Příběh života, ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše nastudovali a předvedli věřící ze Žďáru nad Sázavou poprvé před deseti lety. Od té doby každoročně zdokonalují scénu, světelné a zvukové efekty a hrají s obrovským nasazením. Choreograf a režisér představení Petr Krábek považuje letošní rok za průlomový, pašijové hry ve sněhu totiž ještě nikdy nehráli. Představitel Jidáše Tomáš Havlík je nadšený, když vidí, jak představení lidi zaujalo.

Stovky žďárských farníků odehrají příběh Ježíše Krista opět příští rok před Velikonocemi.

Vydáno pod