V Brně dopadli uprchlého paviána, čeká ho cesta do jiné zoo

Brno - Chovatelé brněnské zoo dnes po pěti dnech chytili jednoho z nejznámějších zvířecích útěkářů ze zoo - paviána Heika. Vyhladovělého opičáka nalákali na vybrané pochoutky a uspali střelou z narkotizační pušky. Zvíře je podle mluvčího zahrady Pavla Hrazdíry v pořádku, jen o dva kilogramy lehčí. Heiko se pohyboval v horní části zahrady u expozice Safari. Do pasti se nechal chytit u stáje pštrosů. Nyní ho čeká podrobné lékařské vyšetření. Do původní expozice, kterou opice jeho druhu sdílejí s paovcemi hřivnatými, se ale zřejmě nevrátí. Neposlušného dobrodruha za pár týdnů čeká cesta do jiné zoo.

Pavián utekl minulý čtvrtek poté, co do jeho expozice vstoupili chovatelé, kteří chtěli ošetřit paovce. Nesli si proto narkotizační pušku. Když ji Heiko uviděl, vyděsilo jej to natolik, že přelezl elektrické ohradníky expozice, nedbaje přitom na elektrické výboje, které jej zasáhly, a uprchl.

Pět dní po něm pátraly desítky chovatelů a strážníků brněnské městské policie. Heiko se po celou dobu zdržoval v zoo a v jejím nejbližším okolí. Všechny pokusy o jeho zasažení střelou z narkotizační pušky nebo jeho vlákání do pasti s četnými pamlsky byly ale marné. Ředitel zoo Martin Hovorka přiznal, že chovatelé měli být při vstupu do expozice opatrnější. Připustil ale také, že s opicemi, které už v minulosti utekly, jsou potíže.

Heiko poprvé utekl v září 2007 poté, co zjistil, že v ohradníku u jeho výběhu není na chvíli kvůli technické závadě elektrický proud. Opice byla tehdy dva dny na útěku. Uprchla na golfové hřiště v Jinačovicích, kde se spřátelila s golfisty, od nichž loudila oplatky. Dopadnout se ji podařilo poté, co ji uspaly střely z narkotizační pušky. Heiko pak strávil téměř půl roku v pomyslném vězení. Zoo po tu dobu zkvalitňovala ohrazení expozice, aby se opičákovi další útěk nezdařil. Jak se ale minulý týden ukázalo, nebylo to dostatečné.

Pavián Heiko
Zdroj: ČT24