Krajský soud: Brno nemusí platit miliony

Brno - Brněnské radnici spadl kámen ze srdce. V období, kdy kvůli ekonomické krizi počítá každou korunu a bojuje s napjatým rozpočtem, ušetří desítky milionů korun. Město totiž vyhrálo šest let starý soudní spor se státem o zodpovědnost za úvěr, který měl na Brno údajně přejít při převodu areálu Vaňkovka. Krajský soud případ rozhodl letos v lednu. Radnice tak nebude muset zaplatit téměř třicet milionů korun.

Celý spor má dlouhou a spletitou historii. Areál Vaňkovky, ve kterém nakonec vzniklo velmi úspěšné nákupní centrum, získalo město do svého majetku už v roce 1998 po bývalém státním podniku Zetor Brno. Podle České konsolidační agentury (ČKA), která spravovala nesplácené úvěry řady institucí a bank, s převodem těchto nemovitostí přešla na brněnskou radnici také část úvěru poskytnutého právě Zetoru Brno. ČKA proto po městě požadovala celkem 36,5 milionu korun.

„Několikrát jsme s agenturou jednali, navrhovali jsme různé varianty řešení, ale vždy bez výsledku. Celá věc nakonec skončila u soudu a výsledek je pro nás velkým zadostiučiněním,“ řekl ČT náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil (ČSSD).

Náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil k vyhranému soudnímu sporu (zdroj: ČT24)

Krajský soud totiž v lednu zamítl odvolání, když Česká konsolidační agentura, jejímž právním nástupcem je ministerstvo financí, nedoložila doklady o přechodu části úvěru ze Zetoru na Brno. Žalobu ministerstva odmítl už před dvěma lety také městský soud.