Žaloby komplikují výstavbu bydlení v Hodoníně

Hodonín - Kvůli soudním sporům dostal trhliny sen desítek lidí o novém bydlení v Hodoníně. Developerský projekt u areálu bývalých kasáren totiž zkomplikovaly dvě žaloby zpochybňující prodej a vlastnictví pozemků. Klienti, kteří se v oblasti rozhodli stavět by tak mohli mít potíže například se získáním hypotéky.

Vilapark Dragoun. Moderní komplex bydlení měl vyrůst u areálu velkých hodonínských kasáren a nové obydlí nabídnout stovkám lidí. Projekt teď ale zkomplikovaly dvě žaloby napadající prodej městských pozemků, na kterých firma DMG (Develop Moravia Group) bydlení staví. „Společnost DMG protiprávně použila pro podání nabídky do výběrového řízení zastavovací urbanistickou studii, kterou vypracovali společníci a jednatelé firmy AIC (ASSET INVEST CONSULTING). Ve výběrovém řízení tak vyhrála na úkor společnosti AIC,“ zdůvodňuje podání žalob ve svém písemném vyjádření Aleš Herzán.

Právě společnost AIC, ve které je jednatelem, stále podle něj u zrodu projektu, společníkem mu byla i jeho bývalá manželka Jitka Herzánová, která za firmu DMG nakonec s projektem zvítězila a pozemky od města získala. Ta odmítá, že by použila cizí projekt a žaloby považuje za účelové vyústění osobního sporu. „Je to žaloba na určení vlastnického práva, je to o tom, že vlastně díky této žalobě je na katastru poznámka, že se s těmi pozemky nedá manipulovat,“ vysvětlila.

Starostka Hodonína Milana Grauová o problémech s výstavbou domů (zdroj: ČT24)

Spor bývalých manželů, ale může nejvíce poškodit lidi, kteří pozemky v lokalitě už koupili a kvůli plombě v katastru je teď nemohou zastavit pro získání hypotéky. Žaloby zaskočily i vedení města. Starostka Milana Grauová (ODS) přitom nemá nejmenší pochybnosti o tom, že vše proběhlo podle zákona. „Vypsali jsme výběrové řízení, které mělo stanovené přesné podmínky, přihlásila se jen firma MDG, která je splnila a prodej pozemků byl tak, nejen koaličními hlasy, schválen,“ říká.

Žaloby teď budou řešit soudy, to by ale mohlo komplikace klientů protáhnout na několik měsíců. „Tady se dostávají do problémů lidé, kteří za nic nemohou, lidé, kteří v dobré víře snaží se sehnat si financování a zajistit si bydlení a situace se jim teď komplikuje,“ dodává Grauová.

Soudních jednání ale možná bude ještě více. Společnost MDG už na Aleše Herzána podala trestní oznámení, kvůli poškození dobrého jména. Zároveň slibuje, že ukončení projektu by spory ohrozit neměly.