Celníci na jihu Moravy odhalili dalšího nelegálně převáženého papouška

Jižní Morava- Další případ nelegálního převozu papoušků odhalili jihomoravští celníci na dálnici D2 ve směru na Brno. Bez potřebných dokladů převážel papouška ara arakanga do Čech muž ze Slovenska. Majiteli papouška hrozí pokuta a případně i trestní stíhání. Hodnota opeřence se na trhu pohybuje okolo 60 tisíc korun.

„Muž celníkům tvrdil, že veze papouška svého zaměstnavatele k veterináři do Brna,“ řekla tisková mluvčí jihomoravských celníků Lada Temňáková. Původ vzácného ara arakanga, ale řidič nebyl schopen prokázat žádnými doklady. Potřebné dokumenty neměl ani slovenský majitel papouška, kterého celníci kontaktovali. „Papoušek je sice čipovaný, ale doklady, které nám chovatel předložil, nesouhlasí s číslem čipu,“ doplnila Temňáková.

Papoušek je v současné době v péči České inspekce životního prostředí. Majitel má možnost původ vzácného opeřence dodatečně prokázat, pokud se tak nestane, hrozí mu pokuta i trestní stíhání.

Celníci na jihu Moravy za poslední dva měsíce nelegální převoz ptáků překazili už potřetí. „V tomto případě se ale jedná o zcela náhodný záchyt. Spojitost s předešlými případy zde není,“ vysvětlila Temňáková. 

V polovině června objevili hned 18 velmi vzácných papoušků, přičemž hodnota tří z nich, druhu ara kobaltový z Brazílie, je podle odborníků nevyčíslitelná. O měsíc dříve celníci při kontrole na dálnici D2 mezi Břeclaví a Lanžhotem zadrželi pět papoušků kakadu palmových.