Rybáři na vypouštěném Plumlově líčili na obřího sumce. Ulovili jen velkého tolstolobika

Plumlov - Z Plumlovské přehrady na Prostějovsku mizí v těchto dnech poslední voda. Vypouštění nádrže, z důvodu jejího vyčištění od přemnožených sinic, začalo už v září minulého roku. Teprve dnes zmizí i největší laguna, která z přehrady o původní výměře 68 hektarů, jako jediná zůstala. Došlo i na rybáře, kteří chtějí ze dna vylovit poslední ryby.

Během včerejšího dne přibyla okolo břehů silná čerpadla, která by měla výlov ryb urychlit. Odhalené dno mělo dnes ráno rozluštit také hádanku, na kterou hledají odpověď snad všichni rybáři z okolí. Jak velké ryby ve vodách Plumlovské přehrady vlastně žijí? Rybáři mluvili o 2,5 metru velkém sumci, možná hned několika nebo o pětikilovém červeném kaprovi.

Dvě lodě s šesti rybáři se proto dnes ve čtyři hodiny ráno vydaly na svoji „poslední“ plumlovskou plavbu. Sumce gigantických rozměrů se ani po dvou hodinách nalézt nepodařilo. Do rukou rybářů padli pouze dva s rozměrem od 150 do 170 centimetrů, což považují rybáři za průměrný úlovek. Zato se jim ale podařilo ze dna přehrady dostat stodvaceticentrimetrového tolstolobika, který vážil 40 kilogramů.

Bez komentáře: Výlov Plumlovské přehradě (zdroj: ČT24)

Plumlovská přehrada se začala znovu upouštět po zimě. Každý den deset centimetrů. Znovu se tak dal do pohybu projekt na celkovou obnovu přehrady, který má vodnímu dílu pomoci s přemnoženými sinicemi. Musí se rekonstruovat místní hráz, která oslavila již osmdesátileté výročí.

Těžké práce na přehradě by měly začít právě v těchto dnech až bude zcela prázdna. To, zda se už příští rok vykoupou návštěvníci opět v čisté vodě, zatím Povodí Moravy neví. „Celková doba vypouštění bude závislá na hydrologické situaci v povodí a manipulace budou operativně upravovány také s ohledem na probíhající záchranný transfer živočichů z nádrže,“ uvedla již na jaře tisková mluvčí Povodí Moravy Jana Kučerová.

Plumlov začali správci vodního díla vypouštět už loni v říjnu. Poté museli zpomalit, protože hrozilo poškození hráze. Přehradu proto nestihli do konce roku, jak bylo původně v plánu, vyprázdnit. Původní harmonogram by ale podle Povodí Moravy zdržení nemělo ohrozit.