Lidovci chtějí v koalici s ČSSD na jihu Moravy získat víc funkcí

Brno - Jihomoravští lidovci si vstupem do krajské koalice s ČSSD chtějí zajistit víc míst v komisích a výborech. Dnes tam mají zastoupení, které odpovídá devíti mandátům v zastupitelstvu, přitom jich ve volbách získali 18, uvedl dnes krajský stranický šéf Stanislav Juránek. Naznačil, že lidovci budou chtít zvýšit počet hejtmanových náměstků. Naopak počet uvolněných funkcí, ve kterých lidé pracují na celý úvazek, by se podle něj mohl snížit.

KDU-ČSL jedná o koalici s ČSSD poté, co se sociálním demokratům rozpadla koalice s ODS. Občanští demokraté z ní odešli. Jednání vede za ČSSD hejtman a poslanec Michal Hašek (ČSSD). Krajská rada má 11 členů a tento počet zůstává podle zákona zachován. Kromě toho však bývalá koalice ČSSD s ODS vytvořila další uvolněné posty předsedů výborů. Počet uvolněných funkcí se zvýšil ze 13 na 17, část míst připadla opozici. Podle Juránka by se právě v této oblasti mohly uvolněné funkce škrtat.

Koaliční jednání sociálních a křesťanských demokratů pokračují tento týden dalším programovým blokem. Kdo by měl které funkce obsadit, prý strany dosud neřešily. „Budeme ale chtít, aby byl zabezpečen chod kraje a aby tyto věci dělali lidé, kteří jim rozumějí, a aby tam takoví lidé byli i za sociální demokracii,“ uvedl Juránek. Že by si však KDU-ČSL kladla podmínky, kdo z ČSSD může kterou funkci vykonávat, neřekl. „Neklademe si personální podmínky,“ uvedl vzápětí.

REKAPITULACE: Pád jedné a vznik nové krajské koalice na jihu Moravy (zdroj: ČT24)

Nová krajská koalice by měla region dovést do krajských voleb v roce 2012. V těch před dvěma lety vyhrála sociální demokracie ziskem 26 mandátů, druzí lidovci jich získali 18, třetí občanští demokraté 11 a čtvrtí komunisté deset. Jiná strana se do zastupitelstva nedostala.

Vydáno pod