Brno dnes spustilo nový symbol. Hodiny, které správný čas ukáží jen občas

Brno - Velkou slávu má za sebou jihomoravská metropole, jež má ode dneška nový symbol - hodinový stroj na hlavním náměstí, který každý den vypustí jednu skleněnou kuličku. Oslavy nakonec dopadly poněkud rozpačitě. První kulička, která měla skončit v muzeu, se odkutálela a unikátní orloj za 12 milionů korun Brňany rozdělil na dva nesmiřitelné tábory.

Šestimetrový černý hodinový stroj, jehož tvar má podle autorů připomínat nábojnici, je podle primátora města od dnešního dne novým symbolem Brna. Radnice zorganizovala při příležitosti odhalení díla velké oslavy. Městem prošel historický průvod v čele s Raduitem de Souches, slavným obráncem Brna při jeho obléhání Švédy, který předal primátorovi Romanu Onderkovi mobilní telefon, kterým se brněnský orloj ovládá.



Nový hodinový stroj je naprostým unikátem. Každý den v 11 hodin proletí jedním z jeho tří otvorů skleněná kulička a může být toho, kdo si ji chytne. Ta úplně první z dnešního dne měla skončit v Muzeu města Brna, aby navždy připomínala tento velký den. Jenže mnoho rukou v otvorech znamenalo smůlu – lidé si kuličku vyrazili z rukou a ta skončila v útrobách nábojnice. Nastalý problém se vyřešil tím, že v muzeu nakonec skončí náhradní skleněnka.

Jako zásadnější však mnozí lidé vidí problém, že se z přístroje přesně nedozvíte, kolik je hodin. Systém je totiž natolik sofistikovaný, že ani s návodem ho každý nepochopí. Navíc, přestože stroj řídí signál přímo z Frankfurtu, hodiny by měly ukazovat jen každou čtvrt hodinu, minuty poznat nejdou. „Každý z nás nosí hodinky, má mobilní telefon. Ten symbol neměl být prvoplánově digitálním přesným časem, ale má symbolizovat, jaký čas prochází městem Brnem a tady tímto Náměstím svobody,“ vysvětlil brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD).

Unikátní hodinový stroj je z leštěné žuly dovezené až z Jihoafrické republiky. Město Brno stál 12 milionů korun.

  • Detail hodin na náměstí Svobody autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1952/195108.jpg
  • Hodinový stroj autor: Šefr Igor, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1957/195688.jpg