Brněnští zastupitelé schválili nákup startovacích bytů za 300 milionů

Brno – Zastupitelé Brna na poslední schůzi schválili nákup 150 malometrážních bytů pro mladé rodiny.  Startovací byty mají být maximálně dvoupokojové, se standardním vybavením a za nižší nájemné. Město tak chce pomoci mladým manželům v začátcích.

„Město by mladým rodinám v budoucnu mohlo nabídnout formou losování malé byty, které budou na 5 let jejich domovem, a lidé si můžou nastřádat a zařídit stavební spoření a dostat se snáz ke svému bydlení,“ vysvětlil už dříve záměr majetkový náměstek primátora Oliver Pospíšil (ČSSD).

Pospíšil se na jednání dočkal vlny kritiky za to, že tak důležitý bod znamenající velké výdaje předkládá až těsně před volbami. „Přípravy začaly před více než rokem, ale je to cesta nevyšlapaná, takže jsme navštívili několik slepých uliček,“ uvedl. Město nyní čeká nákup bytových domů až do vyčerpání celé sumy.

Odložení návrhu by bylo podle Pospíšila chybou, protože nyní může město využít současné situace na trhu. Developeři prý mají zastavené projekty, které by radnice mohla získat za výhodnější cenu.

První nájemníci by se do bytů mohli nastěhovat v roce 2012. Nájemné by mělo činit 50 korun za metr čtvereční, výše odpovídá nájemnému v obecních bytech s regulovaným nájemným. V nabídce realitních kanceláří přitom nelze sehnat pronájem za cenu pod 100 korun za metr čtvereční.