Soud snížil trest muži, jenž pobodal tři lidi, na čtyři roky vězení

Olomouc - Olomoucký vrchní soud dnes snížil trest čtyřiasedmdesátiletému Jiřímu Miškechovi, který podle obžaloby pobodal loni v říjnu na autobusové zastávce ve Střelicích na Brněnsku dva muže a jednu ženu, na čtyři roky vězení. Jeden ze zraněných na místě zemřel. Podle původního rozsudku brněnského krajského soudu měl důchodce strávit za mřížemi osm let. Vrchní soud se dnes případem zabýval z podnětu odvolání obžalovaného i státního zástupce.

Důchodce se podle spisu nejprve ohradil vůči hlučnému chování ženy, která  na zastávce stála se skupinou několika kamarádů. Ženu uhodil. Do potyčky se pak vložil její známý. Když seniora přitlačil na kamenné schodiště a začal ho rdousit, Miškech muže ze strachu z udušení dvakrát bodl. Stejně podle spisu zaútočil i na dalšího muže, manžela napadené ženy, který chtěl dvojici od sebe odtrhnout. Ten na místě zemřel. Poté důchodce bodl i jeho manželku.

Vrchní soud potrestal důchodce pouze za útok na poškozenou ženu a jejího manžela. Podle původního rozsudku Krajského soudu v Brně se Miškech dopustil trestného činu i v případě třetího pobodaného, který obžalovaného rdousil. Vrchní soud však dospěl k jinému závěru. „V tomto konfliktu byl obžalovaný v roli napadeného a měl právo se bránit. Učinil tak v mezích nutné obrany,“ uvedl předseda senátu soudu Stanislav Urbanec.

Mimo jiné z tohoto důvodu vrchní soud snížil muži trest. Přihlédl také k věku obžalovaného a jeho dosavadní bezúhonnosti. „Obžalovaný jednal po prvním napadení v úzkosti, sám se cítil ohrožený na vlastním životě, vnímal to tak, že se brání, nikoliv útočí,“ řekl mluvčí vrchního soudu Petr Angyalossy.

Podle obžaloby se důchodce dopustil pokusu o vraždu na více osobách, za který mu hrozil i výjimečný trest. Podle soudců však obžalovaný neměl v úmyslu vraždit.

Vydáno pod