Místostarosta a vicehejtman se stali senátory. Svých původních postů se ale nevzdají

Jižní Morava - Lidé si o víkendu zvolili své zástupce do horní komory Parlamentu ČR. Největší důvod k radosti má na jižní Moravě sociální demokracie. V pěti volebních obvodech prosadila čtyři kandidáty. Jediným novým „neoranžovým“ zástupcem v Senátu z regionu je náměstek jihomoravského hejtmana Stanislav Juránek za KDU-ČSL.

Obálky s hlasovacími lístky, které v pátek a v sobotu voliči vhazovali do volebních uren na jihu Moravy, měly - obrazně řečeno - převážně oranžovou barvu. Na tiskovou konferenci se tak jihomoravská sociální demokracie dnes přišla pochlubit se třemi novými senátory. Za Brno-venkov onkologický chirurg Jan Žaloudík, za Blanensko bývalý cyklistický závodník a nejmladší kandidát do Senátu Jozef Regec a za Hodonín Zdeněk Škromach, který se jen přestěhuje z dolní komory parlamentu do té horní.

Složitější stěhování ale čeká novopečeného senátora za Kroměřížsko, sociálního demokrata Miloše Malého, a lidovce Stanislava Juránka. V obou dvou případech totiž zvolení senátoři mají dost práce ve svých stávajících funkcích. Stanislav Juránek jako první náměstek hejtmana má kraj na starosti, když je Michal Hašek například v Praze. To je poměrně častý jev, vzhledem k tomu, že Hašek je poslanec. Teď ale čekají cesty do metropole oba dva, a tak se musí zvolit „náhradní náhradník“.

Náměstek hejtmana JMK Stanislav Juránek (KDU-ČSL) se stal senátorem (zdroj: ČT24)

S odchodem z vedení kraje ale Juránek zatím nepočítá. „Při dohodě, kterou jsme dělali nedávno, jsem si nedával žádnou širokou škálu povinností. Chci se soustředit dva roky na školství a s tím počítá i koaliční partner,“ podotkl Stanislav Juránek. Přesto dodal, že pokud bude cítit, že obě dvě funkce jsou pro něj příliš náročné, uvolní své místo v krajské radě a zůstane jen senátorem.

Miloš Malý, dosavadní starosta Kroměříže, v rámci nové koalice sice dostarostoval, ve vedení města se ale posunul jen o stupínek níž. „V Senátu je spousta kolegů, kteří jsou primátoři velkým měst. Pokud to zvládají oni, tak si myslím, že i z pozice místostarosty to budu zvládat,“ poznamenal Miloš Malý. První zasedání Senátu v novém složení včetně nových jihomoravských posil je plánované na druhou polovinu listopadu.

  • Stanislav Juránek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2041/204061.jpg
  • Zdeněk Janalík a Miloš Malý autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2032/203121.jpg