V případu možné korupce na krajském úřadě padlo klíčové trestní oznámení

Brno- V případu údajné korupce na krajském úřadě před dvěma lety padlo další trestní oznámení. Na bývalého krajského radního pro zdravotnictví Františka Adamce (KDU-ČSL) ho podal vedoucí odboru zdravotnictví krajského úřadu Josef Drbal. Ten je také klíčovým svědkem možného korupčního jednání. Sám Drbal přitom čelí dvěma trestním oznámením za pomluvu.

Na možnou korupci upozornila nahrávka zveřejněná 13. října na serveru Aktuálně.cz. Nahrávka naznačuje manipulaci se zakázkou v hodnotě více než 1,3 milionu korun. Šéf vítězné firmy na kampaň Zdravá výživa v roce 2008 Sun Drive Communication Jiří Carda na ní mluví s Josefem Drbalem údajně o úplatku pro Josefa Adamce.

„Bavili jsme se s panem Cardou o pokutě, kterou měla jeho firma dostat za nedodržení termínů. Pan Carda mi naznačil, že už na zakázce dost finančně vykrváceli ve prospěch pana Adamce,“ vysvětlil Drbal. „Ve vazbě na toho Františka ale tady to bylo dokonce myslím tři sta, ne? Nebo tak nějak. To je dost, ne? Míň? Dvě stě?,“ říká na nahrávce Drbal. „Dvě stě,“ přitakává Carda.

Záznam z hovorů mezi účastníky (zdroj: ČT24)

Trestní oznámení? Až po volbách

Po zveřejnění nahrávky podal František Adamec i Jiří Carda trestní oznámení za pomluvu na Josefa Drbala. Trestní oznámení na samotné korupční jednání, kterého se celý případ týká, ale padlo až dnes. „Čekal jsem, až bude po volbách a až skončí termín pro připomínkování voleb, což bylo v pátek,“ vysvětlil Drbal, proč trestní oznámení podal až dnes. O možné korupci se Drbal dozvěděl ale už před rokem. „Nejprve jsem upozornil samotného pana Adamce, aby situaci napravil, ten ale nic neučinil. Své pochybnosti jsem naznačil i stranickému nadřízenému pana Adamce Stanislavu Juránkovi z KDU-ČSL, ani ten ale nic nepodnikl. Trestní oznámení je proto pro mě krajní řešení,“ řekl Drbal.

K žádné korupci nedošlo - tvrdí Adamec i Carda

František Adamec od začátku popírá, že by vzal nějaký úplatek a jednání Josefa Drbala vidí jako účelové. „K samotné žalobě se zatím vyjadřovat nebudu, chci se s ní nejprve seznámit,“ řekl Adamec. František Adamec kandidoval v nedávných komunálních volbách do vyškovského zastupitelstva za KDU-ČSL, kvůli nahrávce ale z kandidátky těsně před volbami odstoupil. „Nechci poškodit jméno lidovců a do voleb už bych se nestihl očistit,“ zdůvodnil svůj krok Adamec. „Nikdy jsem panu Adamcovi žádný úplatek nenabídl ani nedal,“ řekl ředitel firmy vítězné firmy na zpochybněnou zakázku Jiří Carda.

Kromě policie, která se případem začala zabývat až po přijetí trestního oznámení, možnou korupci prošetřuje i sám krajský úřad. „Spornou zakázku prošetří na úrovni samosprávy kontrolní a finanční výbor kraje. Již vznikla příslušná kontrolní skupina. Kraj navíc spustil protikorupční linku a připravujeme speciální protikorupční webový portál. Jihomoravský kraj bude plně spolupracovat s policií,“ vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Věděl Stanislav Juránek o možné korupci?

Josef Drbal navíc tvrdí, že o nekorektním jednání Františka Adamce mluvil s jeho stranickým nadřízeným a hejtmanem Jihomoravského kraje v době, kdy se zakázka schvalovala. Dva dny po první nahrávce se navíc objevil na serveru Aktuálně.cz i druhý zvukový záznam, na kterém opět Josef Drbal mluví se Stanislavem Juránkem. „Pokud by to mělo poškodit KDU-ČSL, tak musím dát 200 tisíc ze svého. Já jsem v situaci, kdy nemůžu nic dělat, já můžu akorát mlčet,“ říká na nahrávce Juránek.

Dva dny před zveřejněním nahrávky ale na kameru České televize Juránek řekl, že žádné indicie o tom, že by Adamec bral úplatky, neměl a že ho na to nikdo neupozornil. „Mě nikdy pan doktor Drbal neřekl, že jde o nějakou konkrétní kauzu, pan Drbal jen mluvil o tom, že pan Adamec bral úplatky,“ obhajoval svá slova o dva dny později Juránek.

Vydáno pod