Křeslo primátora Brna obhájil díky koalici s ODS Onderka (ČSSD)

Brno - Křeslo brněnského primátora obhájil Roman Onderka (ČSSD). Na dnešním ustavujícím zasedání zastupitelstva dostal hlasy zastupitelů koaličních ČSSD a ODS i opoziční KSČM. Proti byla TOP 09, zdrželi se lidovci a zelení. Onderka neměl protikandidáta. Lídr ODS Robert Kotzian, kterého navrhli lidovci s TOP 09, kandidaturu kvůli uzavřené velké koalici sociálních a občanských demokratů odmítl. Nakonec byl zvolen Onderkovým prvním náměstkem.

Onderka při svém představování zastupitelům zdůraznil, že z minulých čtyř roků má s prací primátora dostatečné zkušenosti. Z programu zmínil, že je třeba skončit s přešlapováním kolem železničního uzlu Brno a investici zahájit. Slíbil vnímavost k názorům Brňanů. Ti by pravděpodobně uvítali stavbu nového fotbalového stadionu za Lužánkami, o jehož umístění má ale Onderka značné pochybnosti, přestože s ODS v koaliční dohodě podepsal, že se tuto náročnou investici pokusí zrealizovat. „Já osobně jsem přesvědčen, že za Lužánkami postavit stadion už nelze, ale necháme provést studii a uvidíme, co nám napoví,“ prohlásil Onderka.

Zastupitel a ekolog Mojmír Vlašín (SZ) se Onderky zeptal, zda bude prosazovat odsun brněnského nádraží, když 60 procent lidí je podle průzkumů proti. Onderka kontroval, že jediným relevantním průzkumem jsou pro něj volby a v nich že lidé hlasováním pro strany, které s odsunem souhlasí, podpořili i tuto investici.

Lídr ODS se k zápornému postoji k velké koalici nevyjádřil

Onderkovým prvním náměstkem zvolili zastupitelé Roberta Kotziana. Muže, který doposud starostoval v brněnské městské části Bohunice. Studoval na Univerzitě obrany v Brně a v průběhu doktorského studia vyučoval na VUT. Kromě koaličních občanských a sociálních demokratů pro něj byla i část zastupitelů z TOP 09 a lidovců. Naopak zdrželi se komunisté. Kotzian dostal víc hlasů než Onderka, získal jich 43 proti Onderkovým 37.

Sám Kotzian se o postoji občanských demokratů a uzavření koaliční dohody se sociálními demokraty, kterou ještě před čtrnácti dny odmítal, nechtěl bavit. „Vystupujeme jednotně a respektujeme koaliční dohody, na pocity zde není místo, jsem profesionál,“ vysvětlil Kotzian.

Staronové náměstky posílili „nováčci“

Staronovým náměstkem brněnského primátora se stal Ladislav Macek (ČSSD), který měl doposud na radnici na starost rozvoj města. – náměstek primátora pro rozvoj. Zastupitelstvo města Brna mu svěřilo vykonávat působnosti pro oblast technickou, tedy zabezpečování konkrétních úkolů v investiční oblasti, technické sítě, městskou informatiku a dopravu.

Další funkční období čeká také na stavebního inženýra Olivera Pospíšila (ČSSD), který měl jako náměstek primátora doposud na starost oblast hospodářství a majetku. Tato pozice mu zůstává, bude se tedy i nadále starat především o městský majetek.

Druhým nováčkem mezi náměstky primátora byla zvolena Jana Bohuňovská (ODS), která se představila jako bývalá starostka Brna-Ivanovic a původním povolání zdravotní sestra se čtrnáctiletou praxí, dostala na starost právě městské zdravotnictví, dále školství a kulturu.

Dalšími členy městské rady byli zvoleni zastupitelé Vít Blaha (ODS), Jiří Oliva (ČSSD), Robert Kerndl (ODS), Vlastimil Žďárský (ČSSD), Pavel Blažek (ODS) a František Vižďa (ODS).

  • Roman Onderka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1839/183900.jpg
  • Robert Kotzian autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2006/200564.jpg
  • Ladislav Macek autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2094/209343.jpg
  • Oliver Pospíšil autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1818/181781.jpg
  • Jana Bohuňovská autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2094/209345.jpg
Vydáno pod