Antarktická expedice 2011: Dorazili jsme

Brno - Už popáté se vydala výprava českých polárníků na antarktickou stanici J. G. Mendela, kterou provozuje Masarykova univerzita na ostrově Jamese Rosse. Výprava zkoumá zejména klimatické podmínky a reakci místních rostlin na jejich změnu. Do České republiky dorazily první informace o práci na stanici, které poslal vedoucí výpravy Miloš Barták.

Členové expedice přiletěli do Punta Arenas 31.12. 2010 odpoledne. Následující den se uskutečnilo nalodění na  palubu ledoborce chilského Almirante Viel a 2.1. 2011 jsme vypluli na Magellanův průliv. Po dosažení západního pobřeží Jižní Ameriky jsme se plavili po ve vodách Tichého oceánu směrem na jih. Po překonání Drakova průlivu, který byl relativně klidný a umožňoval rychlou plavbu, jsme se 5.1. dostali do oblasti souostroví Jižních Shetland,  kde proběhlo několik zastávek lodi souvisejících se zásobováním chilských stanic Escudero, O´ Higgins a Arturo Prat. Počasí během plavby se vyznačovalo nízkou oblačností s malou horizontální dohledností. V oblasti Jižních Shetland se střídaly úseky s velmi pěkným slunečným počasím s úseky vyznačujícími se silným větrem, zataženou oblohou a srážkami.

Dne 11.1. jsme připluli k ostrovu Jamese Rosse a v odpoledních hodinách jsme se pomocí vrtulníkových přeletů z lodi na pobřeží vylodili. Průběh vyloďování, zejména jeho začátek komplikoval silný vítr, nicméně chilští piloti zvládli vše na jedničku. Počasí se postupně zlepšovalo, takže se uskutečnily i další velmi důležité operace: doprava měřících přístrojů a  technických zařízení na vzdálený ledovec Davies Dome, nalodění kovového odpadu na palubu lodi Almirante Viel (odpadky budou dopraveny do Jižní Ameriky, kde budou specializovanou firmou likvidovány). Na naší stanici J. G. Mendela jsme se připojili k ornitologům Václavu Pavlovi a Karlu Weidingerovi, kteří již na ostrově pracovali na svém odborném programu. 

Po vylodění následovaly tři dny naplněné prací související se zprovozněním stanice po uplynulé zimě. K naší radosti nebyl v okolí stanice prakticky žádný sníh a led, takže odklízení ledu, který se přes zimu akumuluje u návětrné stěny stanice, nám oproti minulé sezóně zabralo velmi málo času. Poté následovalo zprovoznění radiostožáru, který používáme pro komunikaci pomocí vysílačky, instalace a zprovoznění větrných elektráren, kontrola lodních motorů a testovací plavby na moři. V následujících dnech se rozběhly první práce v terénu. Jednalo se o kontrolu automatických měřících zařízení (klimatických stanic, přístrojů zaznamenávajících fyziologickou aktivitu mechů) a zálohování celoročních záznamů. Práci v terénu zahájili rovněž geoložky a paleontolog. Počasí v prvních dnech expedice bylo na toto období roku poměrně chladné, výrazně větrné, což napomáhalo provozu větrných elektráren. Právě dnes zahajujeme práci v polních táborech zřízených v místech vzdálených od stanice. Během pobytu v Solorina Vallley a Brandy Bay budou jednotlivé odborné skupiny sbírat geologické a paleontologické vzorky a pracovat na průzkumu ledovců.

Zdravíme do České republiky a ozveme se znovu z ostrova Jamese Rosse přiibližně za týden.

16.1.2011

Miloš Barták