Bezdomovkyně dostala za vraždu deset let vězení

Brno - Bezdomovkyně, která podle šetření policie zavraždila dalšího muže bez domova poblíž brněnského autobusového nádraží Zvonařka, půjde do vězení na deset let. Rozhodl o tom dnes Krajský soud v Brně. Za několik bodných ran do krku, na jejichž následky bezdomovec zemřel, mohla strávit ve vězení i osmnáct let. Podle svědectví soudních znalců je však žena mentálně retardovaná s poruchou paměti a důsledky svého činu si nemusela vůbec plně uvědomovat.

Vše se odehrálo na začátku října, kdy se našlo tělo zavražděného šestapadesátiletého bezdomovce původem ze Znojemska ve zchátralé stavební buňce. Podle prvního ohledání zemřel násilnou smrtí. A tak začalo vyšetřování mezi bezdomovci, kteří se na místě často scházeli.

Už po necelém týdnu byla zadržena šestatřicetiletá žena, která se s mužem znala. Před vraždou spolu popíjeli alkohol a v notně podroušeném stavu se začali hádat.

Svědek a babička odsouzené bezdomovkyně o její vině (zdroj: ČT24)

„Než žena na muže zaútočila, všimla si, že se jí přehrabuje v ingelitové tašce, a to ji vyprovokovalo. Proto muže několikrát bodla do krku. Pak buňku opustila,“ popsala případ již v říjnu mluvčí jihomoravské policie Andrea Straková. Na soud čekala obviněná od října ve vazební věznici.

U soudu dnes žena odmítla vypovídat, a tak byla přečtena její výpověď z policejního protokolu. Přiznala v něm, že se s mužem znala už dřív a měli spolu poměr, protože však byl násilník, rozešli se. Po letech jej potkala v den činu, kdy ji pozval na víno. V unimobuňce, kde muž přebýval, vypili společně litr vína a litr a půl burčáku. Muž k ní byl opět agresivní, a když si odskočila, začal se jí přehrabovat v tašce. Měla v ní bundu a peněženku, o kterou se bála.

Soudní znalci: žena neuměla vyhodnotit důsledky svých činů

„V ten okamžik jsem si nevzpomněla, že v ní nic nemám, ale bála jsem se, že mi ji sebere. Když jsem ho okřikla, začal mě bít. Jen jsem se bránila a nůž, kterým jsem ho bodla, jsem vzala z poličky. Byl to můj nůž, který jsem si přinesla a půjčila mu ho na krájení,“ stálo v protokolu výpovědi obviněné Ireny Lečkové.

Jenže podle dnešního svědectví její babičky, od níž si měla nůž odnést při nedávné návštěvě, u ní vnučka deset let nebyla. Další svědkyně, která bydlí nedaleko, viděla v osudný den v buňce nejen obžalovanou, ale i další bezdomovce, kteří se hádali.

I podle znalců trpí žena lehkou mentální disfunkci, má poruchy paměti a je zmatená. Nebyla schopná domyslet, jaké následky může mít její čin. Neuvědomila si, že muže vážně zranila, ani když jej zaházela oblečením a ze stavební buňky utekla. Přitom stačilo přiložit na ránu pevnou látku a přivolat pomoc, muž by žil. „Žena si ale myslela, že žije. Neuměla domyslet, že muž bez pomoci vykrvácí,“ vypověděl jeden ze znalců z oboru soudní psychiatrie.