Břeclav nedá zadluženému hokejovému klubu dotaci

Břeclav - Po problému s podezřelými financemi, které tekly do oblasti cestovního ruchu a propagace města, narazilo nové vedení Břeclavi na další potíž. Místní hokejový klub získával od města dotace ve výši 12-13 milionů, přesto klub za pouhé tři roky dokázal navýšit svůj dluh z 80 tisíc na 2,5 milionu korun. Nové vedení řeklo dost, protože v klubu se zbytečně plýtvá. Profesionálním hokejistům už nepřispěje ani korunu, pětimilionovou dotaci chce vedení Břeclavi poskytnout pouze mládeži. Jen pro ně má vzniknout samostatný hokejový klub.

Vedení města odmítlo dále příspívat na profesionální hokej. „Dotace by sloužily na zaplacení dluhu, ne na podporu sportu. To je podle nás nepřípustné,“ uvedl místostarosta Břeclavi Jaroslav Parolek (ČSSD). Vedení klubu chce snížit dluh za pomoci sponzorů z jiných okresů, což považuje Parolek za nereálné. „S klubem za současných podmínek smlouvu neuzavřeme. Chceme, aby byl založen hokejový klub mládeže, který bude striktně oddělen od hokeje dospělých. Tam jsme připraveni poskytnout pětimilionovou dotaci,“ vysvětlil Parolek.

Rostoucí dluh HC Břeclav

Rok 2008 zahajoval klub při rozpočtu 11,5 mil. s dluhem 80 tisíc korun. V roce 2009 to bylo už 1,23 mil. při celkovém rozpočtu 13 mil., loni dluh vzrostl na 2,3 mil. při rozpočtu 12, 758 mil korun.

Náklady na financování klubu od roku 2008 pravidelně rostly. Třeba počet trenérů hokeje během 3 let vzrostl více než dvojnásobně. Zatímco v roce 2008 působilo v břeclavském hokejovém klubu 15 trenérů, v roce 2009 to už bylo 21 trenérů. Minulý rok trénovalo hokejisty dohromady 31 koučů, jen za loňský rok byly na jejich platy použity téměř tři miliony.

Podezřelou položkou výdajů je i nákup hokejové výstroje. „Za poslední tři roky za ni klub zaplatil přes 4 miliony korun, přitom podle našich informací dětem výstroj museli kupovat rodiče,“ uvedl místostarosta Břeclavi Jaroslav Parolek (ČSSD).

Hokejový klub i přes městské dotace zvyšoval svůj dluh. V roce 2008 dosahoval dluh výše 80 tisíc korun, v současné době se rozrostl až na 2,5 milionu korun.

Vydáno pod