Stavaři z brněnského VUT zbudují výzkumné centrum za 800 milionů

Brno - Čtyři nové laboratorní haly, kde se budou zkoumat stavební materiály, konstrukce a technologie, vybuduje Vysoké učení technické v Brně. Na projekt s názvem Advanced Building Materials, Struktures and Technologies (AdMaS) získala Stavební fakulta VUT 818 milionů korun. A do budoucna by měly laboratoře zaměstnat kolem stovky vědců především z řad doktorandů vysokého učení.

„Laboratorní základnu, v níž by se zkoumaly, vyvíjely a testovaly stavební materiály, fakulta postrádala. S její pomocí budeme moci například navrhovat a ověřovat konstrukční systémy staveb. Centrum se bude zaměřovat na spolupráci s firmami a bude podporovat jejich inovační potenciál,“ uvedl ředitel centra a prorektor pro pro strategický rozvoj na VUT Petr Štěpánek.

Cíl: třeba vyvinout ještě lepší materiály z cementu za míň peněz

Podle prorektora VUT pro stavební rozvoj Petra Štěpánka se budou vědci zabývat dvěma výzkumnými programy. „Jde o pokročilé stavební materiály a pokročilé konstrukce a technologie. Aby se projekt ve finální fázi uživil, potřebujeme ročně získat ze smluvního výzkumu zakázky ve výši 130 až 150 milionů korun,“ uvedl Štěpánek.

Laboratoře budou vybaveny špičkovými přístroji za tři sta milionů korun jako je rentegenový tomograf či rastrovací elektronový mikroskop. S jejich pomocí lze například odhalit materiálové abnormality a defekty stavebních hmot. „Chceme v centru reagovat na konkrétní zadání českého průmyslu a zvyšovat jeho konkurenceschopnost v rámci Evropské unie,“ podotkl Štěpánek.

Centrum bude postavené v roce 2013 a zaměstná kolem stovky lidí

Nyní začínají přípravné práce na výstavbu centra, dokončuje se tendrová dokumentace a přijímají se první zaměstnanci. Do července, kdy bude provoz centra spuštěn, plánuje VUT zahájení činností, které nevyžadují pro činnost nově postavené objekty. Celkem tři výzkumné budovy a jedna hala, které mají být postavené v roce 2013, se začnou stavět zřejmě letos na podzim. Zkušební provoz začne o rok později.

„Aby se projekt ve finální fázi uživil, potřebujeme ročně získat ze smluvního výzkumu zakázky ve výši 130 až 150 milionů korun,“ dodal Štěpánek. Výsledkem výzkumu by podle Štěpánka měly být efektivnější, levnější, trvanlivější a spolehlivější konstrukce pro pozemní a inženýrské stavitelství. Vědci se podle něj zaměří i na maximální využití druhotných odpadů.