Znojmo je na pokraji finančního kolapsu. Ohroženo je i vinobraní

Znojmo - Tradiční vinobraní, budoucnost pivovaru a Louckého kláštera, ale i provoz škol, školek a sportovních klubů jsou ve Znojmě ohroženy. Vedení Znojma totiž oznámilo, že druhá největší obec Jihomoravského kraje je na pokraji finančního kolapsu. Viní z toho předchozí vedení a hledá cestu, jak z pasti ven. A tak šetří na každém kroku.

„Vedoucí všech odborů dostali za úkol projít každou z položek a jasně říci, jestli je nezbytné ji realizovat a v jakém rozsahu. Musíme šetřit na všem,“ uvedl starosta Znojma Zbyšek Kaššai (ČSSD).

Omezí se veškeré investiční akce kromě jediné - postaví se dlouho plánovaný a nutný domov důchodců. Znojemský pivovar, Loucký klášter, ale i školy, sportovní kluby a nemocnice budou muset počkat. Nic se s nimi dělat nebude. Zastupitelé totiž škrtli z rozpočtu, který se pohybuje ročně kolem jedné a čtvrt miliardy, 600 milionů. Ani to ale nestačí, a tak budou hledat cestu, jak ušetřit dalších 112 milionů. Dokonce přitom uvažují o zrušení tradiční gigantické akce, která Znojmo proslavila po celé republice - Znojemské vinobraní. „Máme možnost ho zkrátit či omezit jeho atraktivitu, ale může dojít i na nejhorší,“ dodal starosta.

Podle předběžných údajů přitom dluhy narostly v minulém roce. „Zatímco v roce 2009 činila zadluženost města přepočtená na jednoho obyvatele 12 tisíc korun, v roce 2010 to už bylo 24 tisíc korun,“ vysvětlil Kaššai. V tuto chvíli se dluhy Znojma blíží 400 milionům. Tři čtvrtiny z této částky přitom musí splatit do konce letošního roku, kdy městu vyprší revolvingový úvěr. Radnice si půjčila na nákladnou rekonstrukci Komenského náměstí, radniční pasáže či opravu hradebního valu.

A zatímco ostatní města v době krize snižovala své výdaje, město Znojmo podle dnešního vedení vesele investovalo dál. Z analýzy dluhové služby vyplývá, že ve srovnání s obdobně velkou Třebíčí je na tom město 22krát hůř.

Jenže dnešní členové opozice, kteří byli před volbami u kormidla, říkají, že se všechny investice městu vrátí. A kritice se brání. „Oprava hradeb a Komenského náměstí se musela udělat, i když jsme na ně nebyli schopni získat evropské dotace. A ti, kteří nás viní z vyhazování peněz, by si měli uvědomit, že všechno něco stojí. Je samozřejmé, že když jsme vyměňovali kolektory pod náměstím, nechali jsme opravit i jeho povrch. A projekty jsou velmi drahé,“ dodal někdejší radní Jiří Kacetl (ODS).

„Osekaný“ rozpočet by mělo mít Znojmo do konce února. Tehdy také padne jasné rozhodnutí, které akce se zastaví a které poběží dál.