Palírny doplácí na loňskou neúrodu

Hodonín - Obavy provozovatelů palíren, že budou muset zavřít dřív než v předchozích letech, se potvrdily. Doplatili tak na loňskou špatnou úrodu, kterou sami pěstitelé hodnotí jako nejhorší od devadesátého roku. Zatímco v minulosti jely pálenice touto dobou čtyřiadvacet hodin denně, nyní ve velkém zavírají. Jen na Moravě jich předčasně skončily desítky.

Například Radoslav Nimrichter z Hovoran na Hodonínsku letos musel poprvé svoji provozovnu zavřít o zhruba dva měsíce dřív, než tomu tak bývalo v minulých sezonách. Přitom deset let pálil téměř nonstop a únor byl pro něj obyčejně vrcholem sezony, kdy jel provoz ve dne v noci.

Kvasu v bečkách pěstitelů bylo málo především kvůli loňským květnovým povodním a následnému extrémnímu suchu. „Propad oproti roku 2009 byl o třetinu nižší, meruňky nula, hrušky nula, trochu to vynahradily švestky,“ říká majitel pálenice Zdeněk Hanzlík. „Sezóna byla špatná až mizerná, vše zapříčinilo chladné jaro, kdy včely nelétaly a nedařilo se opylení,“ doplnil jej vedoucí Českého zahrádkářského svazu Miroslav Šmoranc.

Reportáž Luisy Divišové a Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Pálenice negativně postihl i přísný zákon o lihovinách

Pálenicím dal předčasnou stopku i přísný zákon o lihovinách. Pokud provoz stojí více než deset dnů, musí skončit. Nepoužívané kotle totiž začínají oxidovat a pálenka by byla nekvalitní. Navíc kvůli daňovým únikům musí celníci provozovnu zaplombovat. O znovuotevření majitel většinou požádá až v nové sezoně. Celní ředitelství v Brně podle své mluvčí Lady Temňákové eviduje 139 pálenic, přičemž letos už jich byla polovina předčasně uzavřena.

V současnosti drží palírny při životě směsi ovoce. V některých provozovnách se navíc začali vracet k tradičním recepturám. Pálí se tak například z jeřabin, kdoulí, bezinek nebo šípku. Ovšem ani jejich množství nestačí. Necelá pětistovka pálenic v České republice letos podle odhadů vyrobí přes tři miliony litrů alkoholu, loni přitom pálenice vyprodukovaly téměř dvakrát tolik.

Degustace pálenky
Zdroj: Václav Šálek/ČTK