Místostarosta MČ Brno-Medlánky podává trestní oznámení na autora nahrávky

Brno - Nahrávka rozhovoru místostarosty Tomáše Slaniny (ČSSD) s opozičním zastupitelem Michalem Markem (Občané pro Medlánky) rozvířila jinak klidnou hladinu na radnici v Brně-Medlánkách. Na nahrávce místostarosta vysvětluje, že zakázku na projektovou dokumentaci na dostavbu půdní vestavby Základní školy Hudcova nemůže vyhrát firma, která nabídla nejnižší cenu. Slanina se dnes pokusil celý případ obrátit. Podle něj to byl právě Michal Marek, kdo se pokusil zakázku zmanipulovat.

Nejdříve tlak magistrátu, pak nedostatečná zkušenost

Na nahrávce místostarosta tvrdil, že z magistrátu existuje tlak na výběr firmy, která by měla projekt zhotovit. Ta s nejnižší nabídkou to ale není. Po zveřejnění nahrávky a po včerejším jednání zastupitelstva městské části ale začal místostarosta tvrdit něco jiného. „Vůbec nikdo mi nedával žádné instrukce. To jsem se akorát snažil ze sebe dělat většího a chytřejšího, což byla osudová chyba. Vůbec nikdo mi nedával žádné instrukce,“ hájil se Slanina. „Já jsem říkal, že nemůže Habina vyhrát, protože nesplňuje základní kritéria, která byla nastavená. Tam bylo pět let praxe a on měl jen čtyři a půl,“ tvrdil místostarosta poté, kdy nahrávka pronikla na veřejnost.

ČSSD Slaninu vyzvala k pozastavení členství

Firmy, které se přihlásily do výběrového řízení na dostavbu školy

TOP27 s.r.o. - 166 000 bez DPH
TRIGNIS spol s r.o. - 199 000 bez DPH
Atelier Habina s.r.o. - 98 000 bez DPH
Ing. arch. Petr Blažek - 157 000 bez DPH

Šéf brněnských sociálních demokratů Jeroným Tejc v reakci na kauzu vyzval Tomáše Slaninu (ČSSD) k pozastavení členství do doby, než policie případ prošetří. „Intenzivně to zvažuji, rozhodnu se nejpozději do pondělí,“ potvrdil místostarosta Slanina České televizi.

Proč neměla vyhrát firma s nejnižší cenou? Její majitel to netuší

Tvrzení místostarosty je ale v rozporu se skutečností. „V tomto oboru mám praxi už 21 let, takže argument pana místostarosty vůbec nechápu,“ říká majitel firmy Martin Habina. Na to, proč se jeho cena tak výrazně liší od konkurenčních nabídek, má jednoduché vysvětlení: „Udělal jsem cenovou nabídku podle své zkušenosti, ale ceny se samozřejmě mohou mezi jednotlivými firmami lišit. Nepovažuji to za žádný velký rozdíl,“ říká architekt.

Pleticha při veřejné soutěži?

Místostarosta Slanina podává na autora nahrávky Michala Marka trestní oznámení. Podle něj se měl dopustit pletichy při veřejné soutěži. Marek totiž měl chtít podle Slaniny záruky, že Habina získá, v případě že odstoupí, od radnice jinou zakázku. Byli to tedy podle Slaniny naopak opoziční zastupitelé, kdo se měl snažit zakázku ovlivnit.

Martin Habina
Zdroj: ČT24