V soutěži mladých návrhářů nejvíce zaujaly originální pánské modely

Brno - Vyhlášením vítěze soutěže mladých návrhářů Top Styl Designer dnes odpoledne vyvrcholily únorové veletrhy módy Styl a Kabo na brněnském výstavišti. Porotu nejvíce zaujala kolekce převážně pánských modelů. Její autorka, studentka oděvního designu Miroslava Horká z Bzence, se při její tvorbě inspirovala geometrickými tvary. Zaměřila se na ostré linie a neobvyklou práci s materiály.

Do finále letošního ročníku Top Styl Designer se probojovalo celkem osm soutěžících, z toho šest z Česka, jeden návrhář ze Slovenska a jedna rumunská designérka. Každý ze soutěžících předvedl show čítající kolem desítky originálních modelů. Po molu se prošly divy s netopýřími rameny i muži v šatech a sukních.

Top Styl Designer

Soutěž Top Styl Designer (dříve Výtvarník roku) je už tradičně nedílnou součástí Mezinárodních veletrhů módy Styl a Kabo. Jedná se o jedinou profesionální soutěž módních návrhářů v Česku. Odborná porota složená z významných osobností umělecké a módní branže každý rok nominuje do finále několik nadějných adeptů na tento u nás prestižní titul. Mladí návrháři účastí v soutěži získají příležitost představit své modely veřejnosti a prosadit se ve světě módy.

Porota, ve které zasedl akademický malíř Josef Ťapťuch, česká návrhářka Liběna Rochová, malířka a šéfredaktorka časopisu Svět textilu a obuvi Alena Blažková, akademická malířka Marcela Čapkovičová a Júlia Sabová z ateliéru oděvní tvorby bratislavské Vysoké školy výtvarných umění, neměla rozhodování o vítězi snadné.

„Do užšího výběru jsme vybrali tři soutěžící, jejichž práce byly na velmi vysoké úrovni. Odvažuji se i tvrdit, že by se bez problémů prosadili také na mezinárodních soutěžích a světových přehlídkách,“ nešetřil chválou Josef Ťapťuch.

Hlavní cenu si odvezla studentka z Bzence

Nejvíce porotce zaujaly originální modely studentky oděvního designu zlínské Univerzity Tomáše Bati Miroslavy Horké. Na své show nazvané Profilo představila převážně pánskou kolekci. „Nechala jsem se inspirovat geometrickým tvarem a linií. Mým cílem bylo zaměřit se na pánskou módu tak, abych zdůraznila sílu a dominantnost muže,“ řekla o svých modelech vítězka. Kolekce se nesla v barevných tónech černé, šedé, bílé, a aby kolekce nepůsobila příliš temně, doplnila ji autorka i výraznou limetkově zelenou.

Do svého rodného Bzence si Miroslava Horká se slzami v očích odvezla šek na sedmdesát tisíc na podporu její další tvorby, do níž doposud investovala hlavně vlastní úspory. Její kolekce bude celý březen k vidění v prestižním ateliéru Liběny Rochové v Praze.

Těsně za Horkou se umístil Miroslav Sabo ze Slovenska s kolekcí The New (Wo)Man, třetí místo obsadil Libor Komosný se svými elektrizujícími modely High Voltage. Na rozdíl od minulého roku, kdy byla soutěž výhradně ženskou záležitostí, tak tentokrát bodovali talentovaní mladí muži.

Soutěžní kolekce jsou rok od roku propracovanější

Podle porotců úroveň soutěže znatelně stoupá. „Kolekce se rok co rok stále více blíží tomu, co bychom si přáli vidět jako fashion design. Ty letošní jsou proti loňským rozhodně daleko ucelenější, výtvarníci si více pohráli s detaily,“ ocenil práci soutěžících Ťapťuch.

„Originální a zdařilé byly určitě všechny kolekce, i když každá svým způsobem. Vítězná kolekce byla velice dobře zpracovaná, byly tam velice zajímavé střihy a detaily,“ komentovala výsledek soutěže autorka webu Modnipeklo.cz Ada. „Je potřeba, aby dostali šanci mladí čeští návrháři, abychom u nás viděli konečně také něco nového,“ konstatovala. Upozorňuje ale na to, že by se začínající designéři neměli zaměřovat výhradně na co největší originalitu, ale dbát také na kvalitní zpracování.

  • Thin-Skinned Haze Effect od Chiry Sandry Celie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2333/233219.jpg
  • Kolekce Profilo Miroslavy Horké autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2333/233208.jpg
  • Kolekce In Silhouette Kláry Čoupkové autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2333/233205.jpg