Ždánická hvězdárna chátrá, místní chtějí bojovat o její obnovení

Ždánice - Kdysi multifunkční kulturní zařízení známé široko daleko, dnes trn v patě úředníků i obyvatel města. Proslulou ždánickou hvězdárnu, která za své slavné éry sloužila také jako hotel, kulturní dům a vzdělávací centrum, na konci devadesátých let koupila soukromá firma. Od té doby chátrá, což se Ždánickým nelíbí. Zvažují založení občanského sdružení a rádi by zažádali o dotace, které by jim pomohly hvězdárnu alespoň částečně znovu zprovoznit.

Současným majitelem budovy hvězdárny, která je už více než sedm let mimo provoz, je firma Lipta ze Vsetína zabývající se realitní činností. Od města ji před lety koupila za symbolickou částku dva a půl milionu korun. Teď by se jí majitel nejraději zase zbavil. Městu hvězdárnu nabídl za šest milionů korun. To ale vzhledem k technickému stavu celého komplexu úřednící zamítli.

„Majitel občas dovolí ve hvězdárně uspořádat soukromou akci, ale provoz tam není prakticky žádný. To je škoda,“ řekla starostka Ždánic Iva Stafová. „Udržují ji v takovém stavu, aby nedošlo k zásadnímu poškození, ale všechno to jsou jen ty nejnutnější opravy,“ vysvětlila.

Starostka Ždánic Iva Stafová (zdroj: ČT24)

Hvězdárna ve Ždánicích, malém městě s třemi tisíci obyvateli nedaleko Kyjova, vyrostla v roce 1965. Zamýšlena byla jako víceúčelové kulturní zařízení, tedy nejen jako observatoř, ale také jako hotel a restaurace. Její součástí byla i knihovna a kinosál. Na přelomu tisíciletí ji město prodalo soukromníkovi. Doby, kdy se v ní konaly desítky kulturních a vzdělávacích akcí, připomíná pouze trojice kupolí.

„Ždánická hvězdárna, to byl kdysi pojem. Nejen ve Ždánici, ale také v širokém okolí i ve světě, jezdívali sem totiž i zahraniční hosté,“ zavzpomínal bývalý správce hvězdárny Jan Hrbotický. „Byla tam unikátní sbírka vltavínů, špičkové dalekohledy, brněnská hvězdárna ve Ždánicích pořádala úspěšné semináře Proměny hvězd a o víkendech se tam promítaly pohádky pro děti,“ pokračoval ve výčtu rozmanitých aktivit.

Nejen on, ale také spousta dalších obyvatel třítisícového města má k hvězdárně velice blízký vztah. Pokud se jim podaří získat peníze z dotačních programů, chtěli by se pokusit její provoz alespoň z části obnovit.

Zatím máme jen neurčitou vizi, tvrdí starostka

Ždánicím podle starostky schází především ubytovací zařízení a prostory pro aktivity mládeže. „Samozřejmě jasné plány s budovou zatím nemáme, nejdříve budeme muset zpracovat projekt. Jisté ale je, že budeme usilovat o to, aby si hvězdárna dokázala vydělat alespoň sama na sebe, jelikož topení a údržba stojí nemalé peníze,“ uvedla Iva Stafová. Je možné, že by část budovy nabídla některé firmě například jako vhodné prostory pro montáž součástek.

S majiteli by se město chtělo dohodnout na pronájmu, popřípadě odkoupení za symbolickou částku. „Komunikace s firmou je zatím velmi dobrá,“ tvrdí Stafová. Věří, že plány na obnovu ždánické dominanty by mohly být hotové už na konci letošního roku.