Přibice na Brněnsku čekají nové volby

Přibice - O tom, že dva kohouti nemohou být na jednom dvorku, se přesvědčují obyvatelé Přibic na Brněnsku. Tamní zastupitelstvo má jedenáct členů. V loňských volbách získala mandát tři uskupení vesměs nezávislých kandidátů. Po pěti mandátech získalo sdružení Za rozvoj Přibic a V duchu tradic. Změnu pro Přibice 2010 pak reprezentoval jeden zastupitel. Zastupitelé „tradic“ a „změny“ ale po neshodách lídrů rezignovali. Obec se tak musí připravit na nové volby.

František Stankovič (V duchu tradic) a Miroslav Effenberger (Za rozvoj Přibic) jsou hlavními aktéry sporu, který vyvolal pád zastupitelstva. V minulém volebním období byl první ze jmenovaných starostou a druhý pak jeho zástupcem. Jenže po loňských volbách se situace změnila. Zatímco Stankovič pozici starosty obhájil, Effenberger, i když jeho sdružení zvítězilo, skončil v opozici. A právě od té doby začaly spory, které skončily rezignací šesti zastupitelů. „Byly nám podsouvány některé věci, které nebyly zcela košer, a byli jsme stíhaní neustálými kontrolami jak u mě v soukromí, tak na obci,“ zdůvodnil rezignaci starosta Stankovič.

Miroslav Effenberger kritizuje vedení obce mimo jiné za způsob odměňování zaměstnanců obce. „Dvě zaměstnankyně byly odměňovány nad rámec běžných tarifů. Při inventarizaci jsme zjistili, že na obci se nenachází například lednička v hodnotě přes  11 tisíc korun, která byla pořízena v květnu loňského roku,“ říká Effenberger.

Chybu v odměňování bývalý starosta Stankovič připouští. „Stalo se to, nechal jsem si předložit návrhy, které jsem podepsal, aniž bych si je řádně prostudoval,“ říká Stankovič.

Přibice se staly první obcí v Jihomoravském kraji, kde se po podzimních volbách rozpadlo už fungující zastupitelstvo. Například v Citonicích nebo Chvaleticích se zastupitelé stihli rozhádat ještě předtím, než jakoukoliv koalici sestavili. Přibice teď jsou bez zastupitelů a obec vede Miroslav Effenberger. Zastupitelstvo je ale pod zákonnou hranicí, a obyvatelé Přibic tak budou muset jít znovu k volbám. Podle odhadů by se měly uskutečnit během půl roku.

  • Přibice na Brněnsku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2376/237517.jpg
  • Kostel v Přibicích na Brněnsku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2376/237519.jpg