Největší solární elektrárna je na Znojemsku

Vranovská Ves - Plochu 70 fotbalových hřišť zabírá dokončená solární elektrárna u obce Vranovská Ves. U malé obce na Znojemsku tak vznikla největší elektrátrna nejen v České republice, ale i ve střední Evropě. Odměnou občanům má být to, že minimálně první dva roky obec zisk rozdělí mezi ně. Lidé si za peníze budou moci opravit střechu nebo fasádu.

Obec sice přišla o veškerou zemědělskou půdu, odměnou jim ale má být každoroční přínos do obecní kasy, který bude činit 5 miliónů korun. Běžný rozpočet Vranovské Vsi se přitom pohybuje kolem 2 miliónů, rozpočet se tak zvýší asi dva a půlkrát. Starosta Jiří Peřinka slibuje, že část peněz dostanou přímo obyvatelé obce na opravu svých nemovitostí. Obec navíc plánuje vybodování kanalizace za 15 milionů korun a stavbu nových chodníků.

Stavba solární elektrárny se i z těchto důvodů nesetkala s žádnými protesty ze strany místních, ti upřednostnili opravu svých nemovitostí a rozvoj obce.

Největší středoevropská solární elektrárna zabírá plochu téměř 90 hektarů, což je asi desetinásobek samotné rozlohy obce. Šedesát tisíc solárních panelů bude mít celkový výkon 20 megawattů ročně.