Moravský Krumlov shání miliony na opravu zámku

Brno – Moravský Krumlov společně s vlastníkem místního zámku firmou Incheba a zástupci Jihomoravského kraje zveřejnili novou strategii zachování Slovanské epopeje ve městě. Základem má být rekonstrukce výstavních prostor na krumlovském zámku. Má stát 26 milionů, kromě revitalizace stávajících prostor by také měly vzniknout prostory nové, kde bude i potřebné hygienické a logistické zázemí. Incheba poskytne šest milionů, o zbytek se bude muset postarat město. Větší část se pokusí získat jako dotaci.

Aby mohl Moravský Krumlov alespoň uvažovat o tom, že si Slovanskou epopej ponechá, je oprava zámku nutná. Vyžadují ji památkáři. „Jde o rozšíření prostoru, abychom plátna mohli rozmístit tak, jak si to přál jejich autor. Dále chceme instalovat vlhkoměry a techniku pro stálý výhřev prostor,“ uvedl starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina. Peníze chce město získat především od ministerstva kultury a kraje. Šest milionů byl měl dát i vlastník zámku, slovenská Incheba.

Incheba moravskokrumlovský renesanční zámek koupila před šesti lety za patnáct milionů korun, a dokud se nerozhořel politický boj o to, kde epopej bude, do zámku neinvestovala téměř žádné peníze. Neměla s ním žádný záměr, v okamžiku, kdy se stal centrem sporu Krumlova s Prahou, nabídla jej k prodeji. Jediný zájemce, který by o moravskokrumlovský zámek stál, je francouzská společnost Compagnie des Chateaux d´Europe Centrale, která by v něm chtěla udělat hotel. Její zástupci se na zámek přijeli podívat v dubnu, jasně přitom ale deklarovali, že bez epopeje by pro ně investice nebyla zajímavá.

Slovanská epopej - Zavedení slovanské liturgie na Velké Moravě
Zdroj: ČT24

Zda se městu podaří svůj záměr prosadit a udržet si Slovanskou epopej, není jasné. Podstatné bude rozhodnutí pražského zastupitelstva. Zatím platí, že se zbývající plátna epopeje na konci roku převezou do Prahy. Starosta Krumlova si uskutečnění plánu nepřipouští a doufá, že k odvozu pláten nedojde. Chce mu bránit, dokud to půjde. „Máme samozřejmě záložní plán. Ale neprozradíme,“ dodal starosta.

Kde je teď Slovanská epopej?

Pět pláten je momentálně v Praze - tato plátna by měla být v nejbližší době vystavena.

Zbylých 15 obrazů zůstává v Moravském Krumlově, Praha je chce do konce roku odvézt. Do konce letní turistické sezony ale zůstává výstava v zámku otevřena pro veřejnost.

Vydáno pod