Komu bude patřit vila Tugendhat?

Brno - Brněnské radnici ztroskotal plán, jak vrátit vilu Tugendhat potomkům původních majitelů. Variantu převést vilu na stát, který ji pak postoupí rodině, totiž oficiálně odmítli ministerstvo financí, kultury i Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Děti manželů Tugendhatových o vilu dál usilují, v krajním případě se chtějí obrátit na soud.

Převést vilu Tugendhat na stát, který ji pak vrátí potomkům původních dědiců. Tak na konci ledna před zraky dvou dcer manželů Tugendhatových rozhodli brněnští zastupitelé. Řešení, které většinu překvapilo, teď padá. „V žádném případě není úkolem státu nabývat majetek za právně nejasných okolností a pouze za účelem dalšího nakládání s ním bez relevantní opory v zákoně,” říká mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Podobně se k tomu staví i úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Ministerstvo kultury zase tvrdí, že není tou správnou institucí, na kterou by město mohlo vilu převést. Narazil tedy i záměr, aby vilu rodině vydala Moravská galerie.

Podle náměstka brněnského primátora Ladislava Macka je na zastupitelstvu, aby rozhodlo a potomkům rodiny Tugendhat odpovědělo. „Ať kladně, nebo záporně,” dodává Ladislav Macek. Právník rodiny Tugendhat Augustin Kohoutek nad tím jen kroutí nevěřícně hlavou: „Nedokážu si představit situaci, kdy město už jednou deklarovalo, že má zájem vilu vrátit a najednou, že by zastupitelé přijali usnesení, které by bylo v rozporu s tímto dřívějším usnesením.” To se přitom může stát. Z řad koalice, která původně vilu vrátit chtěla, teď zaznívají zamítavé názory.

Ladislav Macek si myslí, že by vila měla zůstat majetkem Brna. Pokud zastupitelé opravdu žádost rodiny odmítnou, její právník nevylučuje, že se obrátí na soudy. Zastupitelé se nad klíčovým rozhodnutím sejdou příští úterý. Daniela Hammer Tugendhat ani její dva sourozenci se tentokrát na jejich zasedání nechystají.