3 roky vězení za 220 finančních podvodů pro magistrátní ekonomku ve Zlíně

Zlín - Dnešní verdikt soudu v kauze podvodů na zlínském magistrátu překvapil nejen odsouzené, ale i všechny přítomné. Drahomíra Kutrová, bývalá ekonomka jednoho z magistrátních odborů stráví tři roky ve vězení a společně s manželem musí zaplatit 1 milion a 300 tisíc korun. Trest vyslechl i vedoucí magistrátního odboru vnitřní správy - dostal pokutu a ve funkci bude muset skončit.

Vedoucí magistrátního odboru vnitřní správy Miroslav Ševčík bude pykat za vlastní podpisy. Ty totiž znamenaly jeho souhlas s proplácením fiktivních paragonů nebo služeb, které mu předkládala jeho podřízená Kutrová. Jeden příklad za všechny – 68 tisíc měla stát oprava magistrátní chaty, za peníze města si ale přitom Kutrovi spravovali svůj vlastní dům. Soud napočítal celkem 220 podvodů za 860 tisíc korun.

„Tam de facto žádná kontrola prováděna nebyla. Tam se podepisovaly likvidační záznamy tak, jak byly předkládány,” říká předseda senátu Okresního soudu Zlín Dušan Beránek. Úředník Ševčík dostal pokutu 50 tisíc a na tři roky zákaz činnosti. Manžel bývalé ekonomky roční podmínku a pokutu 90 tisíc. Drahomíra Kutrová tři roky vězení nepodmíněně, 250tisícovou pokutu a musí vrátit všechny zpronevěřené peníze. K soudu dnes manželé Kutrovi nepřišli. Nebylo možné je zastihnout ani v jejich nově opraveném domě.

„Myslím, že s ohledem na její beztrestnost, že nebylo na místě ukládat tak exemplární trest,” myslí si obhájce manželů Kutrových Milan Holomek. Ševčík se k trestu odmítl vyjádřit. „Já jsem přesvědčen, že to je selhání konkrétního jednotlivce nebo jednotlivců a že o tom hovoří právě ta skutečnost, že jsme to odhalili právě v rámci vnitřního kontrolního systému,” říká k případu tajemník Magistrátu města Zlína Zdeněk Mikel.

Drahomíra Kutrová už tři roky na zlínském magistrátu nepracuje. Pokud si proti trestu podá odvolání a neuspěje, čeká nejspíše vyhazov i na jejího bývalého šéfa Miroslava Ševčíka.

Vydáno pod