Stav malé Sáry se zhoršuje - přístroj selhává

Týnec - Přístroj, který hlídá tříletou Sáru Kališovou údajně selhává – tvrdí to matka nemocného dítěte. Sára trpí spinální svalovou atrofií. Pro holčičku, které postupně ochrnují životně důležité svaly, to může mít katastrofální následky. Rodiče se tak pustili do boje s dodavatelskou firmou. Přístroj zakoupila obec za peníze ze sbírky, která Sářině rodině téměř od narození pomáhá. Mrknutí, pokus o úsměv, drobný pohyb ručkou – za každý tento projev jsou rodiče malé Sáry mimořádně vděční.

Přestože se stav malé Sáry zhoršuje, rodiče neztrácí naději a o své nemocné dítě se starají doma. Pomáhat jim v tom má pulsní oxymetr – přístroj, který kontroluje Sářiny životní funkce. „Ten přístroj Sáře měří tepovou frekvenci a okysličení krve – je na něm závislá 24 hodin denně, a hlavně v noci bych potřebovala se na tento přístroj spolehnout,“ říká matka nemocné Sáry Alena Kališová.

A právě v tom je háček – přístroj má fungovat pořád, a to delší dobu i bez elektřiny. To se ale podle Aleny Kališové neděje. Tvrdí, že posledně vydržel bez elektřiny 20 minut, vypíná bez alarmu, což se prý stalo již vícekrát. Paní Kališová se pokusila přístroj čtyřikrát reklamovat – stále ale nefunguje tak, jak má. Požádala proto firmu o navrácení peněz – přesněji 94 tisíc korun. To firma údajně odmítla a místo toho jí nabídla náhradní přístroj v třetinové hodnotě.

Jan Michalec, právní zástupce firmy Alwin Medical, sdělil: „Budeme jednat o všech variantách, jakmile se nám ozve kupec. Podle mého klienta za to může laické zacházení.“ Matka Sáry si přitom podle svých slov dává pozor a vše se snaží zapojit správně. Rozčarovaní jsou i lidé v obci a okolí, kteří Sáře pomáhají. Na její sbírku už poslali přes milion korun – radnice za ně koupila nejen tento přístroj, ale i ostatní Sářiny pomůcky a drahé léky.

„Já pevně věřím, že se to vyřeší, musí se to vyřešit – ten přístroj byl zakoupen proto, aby pomohl malému dítěti. Ne, aby pak byly nějaké tahanice, jestli přístroj byl dobrý nebo ne, mrzí mě takováto tahanice,“ dodala starostka Týnce Hana Zoubková. Na firmu se teď obrátí přímo starostka obce, která přístroj pro Kališovi zakoupila.

Vydáno pod