Moravská brána spojuje tři turisticky zajímavé regiony z Přerovska

Přerovsko - Tři regiony z Přerovska se rozhodly společně podělit o turisty a začaly vystupovat pod jednou obchodní značkou - Moravská brána. Přerovsko, Lipnicko a Hranicko chtějí vydat společné propagační materiály a program pro návštěvníky kraje. Lákadel pro turisty je podle místních obyvatel v regionu víc než dostatek, jen o nich vědět. Přerovsko nabízí třeba stezku lovců mamutů, Hranicko výlet do zbrašovských aragonitových jeskyní či lázní a Lipnicko zve zase na hrad Helfštýn.

„Lipník je městskou památkovou rezervací, Helfštýn je taky významná památka a je pravda, že ta města v okolí se na nás fixují, protože i ve svých materiálech uvádějí, že je v blízkosti hrad Helfštýn. Tak jsme si řekli, že propagace by byla účinnější, kdybychom spojili své síly,“ sdělila Marcela Kleckerová ze Správy hradu Helfštýn.

„Když někdo přijede, byť na jeden den, prohlíží si památky v Lipníku nebo v Přerově. Naším cílem je upoutat ho natolik, aby tu zůstal i dva, tři dny. V tomto regionu se zdrží, v tomto regionu utratí své peníze,“ nechal se slyšet starosta Hranic Miroslav Wildner (ODS). O tom, že je to dobrá myšlenka a její koncepce souhlasí s tím, co se sleduje v rámci celé Evropy, informoval odborník na cestovní ruch Ctirad Schejbal.

Spolek Moravská brána už vydal první leták zaměřený na školní výlety. Před vydáním je už další prospekt s vyznačenými turistickými cíly. „Tato mapa by měla být k dispozici jak v informačních centrech všech tří měst, tak i v turistických cílech. To znamená, že když někdo přijede do Partutovic do větrného mlýna, dostane do ruky mapku s tím, že může jet ještě na Helfštýn nebo do jeskyní,“ doplnila tisková mluvčí Městského úřadu Lipník nad Bečvou Magdalena Gladišová.

Region nabízí po celý rok také řadu významných kulturních akcí od přerovského jazzového festivalu, přes hranický rockový festival až třeba po setkání uměleckých kovářů na hradě Helfštýně.