Rousínovská Jitona uzavře výrobu, propustí všech 247 zaměstnanců

Rousínov - Největší výrobce nábytku v Česku, Jitona, uzavře výrobu čalouněného nábytku v Rousínově na Vyškovsku. Nejpozději ke konci července propustí všech 247 zaměstnanců závodu. V nábytkářském podniku a jeho dalších divizích je zaměstnáno 1 300 lidí, závody sídlí v Klatovech, Soběslavi, Třebíči a na Táborsku.

„Takovou zprávu nikdo nečekal. Ještě před měsícem nás firma naopak požádala o nábor 200 nových pracovníků kvůli plánovanému rozšíření výroby stolů pro Ikeu, prvních šest desítek lidí přijde na pohovor příští týden,“ divil se ředitel vyškovského úřadu práce Jan Marek.

Důvodem propouštění je ztráta konkurenceschopnosti ve výrobě čalouněného nábytku v Evropě, zapříčiněná silnou korunou a rostoucí konkurencí levného nábytku z dovozu, informovala společnost.

Úřad v současnosti eviduje kolem 600 volných pracovních míst, řada zaměstnanců Jitony tak může novou práci najít okamžitě. „Odborníci najdou práci rychle, obtížnější to bude u lidí bez kvalifikace,“ řekl Marek. Obává se toho, že zatímco firma bude chtít dodržet smluvní zakázky a pokračovat co nejdéle ve výrobě, lidé raději oželí odstupné a zkusí co nejrychleji najít stabilní práci. O zaměstnance má podle Marka zájem například firma EDP Komořany, která se zabývá výrobou hracích automatů. Jde o firmu s nejdynamičtějším růstem v regionu. Od svého vzniku navýšila počet zaměstnanců z 200 na současných 1 000.

„Výroba nábytku je v Rousínově tou největší a nejstarší tradicí. Je proto velká škoda, že zaniká firma, která stála u jejího zrodu,“ řekl Marek. Výroba nábytku přesto v Rousínově neskončí. Ve městě funguje nábytkářské učiliště a zpracování dřeva a výrobě nábytku se v regionu věnuje téměř padesát menších i větších firem a podnikatelů.

Jitona vznikla loni v únoru sloučením dvou nábytkářských společností Tusculum Rousínov a Jitona Soběslav. Už tehdy firma v Rousínově propustila přes 100 lidí, když převedla výrobu dřevěného nábytku do Třebíče, kde později investovala 120 milionů korun.