Sesuv půdy ohrožuje vodovod pro tisíce lidí

Vsetín - Rozsáhlý sesuv půdy u obce Lidečko na Vsetínsku označují geotechnici za nejrychleji se pohybující sesuv ve střední Evropě. Ten stále více ohrožuje vodovod pro několik desítek tisíc lidí. Aby dodávka pitné vody nebyla v horské oblasti přerušena, bude vodovod nakonec přeložen.

Délka pět set metrů, šířka třicet až čtyřicet metrů - to jsou přibližné rozměry rozsáhlého sesuvu u obce Lidečko. Geotechnici tady za posledních dvanáct měsíců znovu naměřili vertikální i horizontální pohyby, místy až téměř dva metry. Sesuv se navíc stále více přibližuje k vodovodu. „Je to voda, která zásobuje asi 25 000 obyvatel regionu,“ říká starosta Lidečka Vojtěch Ryza.    

Podle geotechniků by sanace sesuvu stála více než sto milionů korun. „Na místě byly zatím provedeny jen drobné odvodňovací práce. Další postup je otázkou peněz, protože tak malá obec nemůže nést veškeré náklady na tyto práce. Proto byly zatím provedeny čtyři odvodňovací vrty a drobné povrchové odvedení vody,“ popisuje současný stav prací geotechnik Jaroslav Ryšávka.    

Sesuvem, který ohrožuje vodovod, se už zabývala i bezpečnostní rada města Vsetín. „Situace je skutečně vážná a musí se vyřešit přeložkou vodovodu,“ tvrdí tisková mluvčí Městského úřadu Vsetín Eva Stejskalová.

Podle vedení obce bude přeložka vodovodu stát asi dvacet milionů korun. „Vodovody a kanalizace nyní pracují na dokumentaci pro územní rozhodnutí a stavební povolení. Poté budeme hledat finanční zdroje, ze kterých by se přeložka vodovodu financovala,“ dodává starosta Ryza.    

Geotechnici na Vsetínsku evidují více než dvacet aktivních sesuvů. Většina z nich ohrožuje domy a silnice.