Vzácný kopiář z Fryštátu je opět na světě

Karviná - Po 16 letech získali pracovníci karvinského archivu zpět vzácnou knihu z 18. století, kterou neznámý zloděj ukradl v roce 1993 při stěhování archivu do nové budovy. Kniha s podpisem a pečetí císařovny Marie Terezie má nevyčíslitelnou historickou hodnotu. Zástupkyně ředitelky archivu Veronika Matraszová ji našla před časem ve Štramberku v soukromé sbírce. Pracovníci archivu knihu dnes oficiálně převzali a slibují, že ji při nejbližší příležitosti vystaví pro veřejnost. Do té doby však bude uschována v trezoru.

„Na místě samém jsem zjistila, že ve vitríně visí kniha, u které jsem hned pojala podezření, že se jedná o ten ukradený kopiář,“ uvedla archivářka Matraszová. Šéf karvinských kriminalistů Jan Kluska dodal, že dílo policisté jeho současnému majiteli odebrali a nyní pátrají po osudu knihy během posledních 16 let. Zloděje zatím nedopadli.

Vzácný tisk někdo ukradl během stěhování archivu do nové budovy v centru města. „Stěhovala se z trezoru, ale v nové budově nebyly ještě trezory umístěny. Takže se tam knihy uložily do jedné místnosti,“ vzpomíná ředitelka archivu Irena Hajzerová. Místnost byla uzamčená, i přesto ke krádeži došlo. Tehdy se prý dokonce spekulovalo, že vzácnou knihu sebral někdo ze zaměstnanců, to se však nepotvrdilo.

Vzácná kniha byla znovu nalezna (zdroj: ČT24)

Kniha byla tři roky vystavená ve Štramberku

Zaměstnanci karvinského archivu knihu našli po 16 letech v Muzeu starých tisků a lidové keramiky ve Štramberku, kde byla poslední tři roky vystavena. Provozovatel muzea Pavel Šmíra tvrdí, že neměl ponětí, že exponát pochází z krádeže. „Jsem ale rád, že je kniha zpátky na svém místě, kam patří,“ poznamenal Šmíra.

Pavel Šmíra policii už dříve řekl, že knihu pořídil za 10.000 korun. „Dnes si už ale nevzpomenu, od koho jsem knihu koupil. Zda to byl sběratel či náhodný prodávající. Podobné věci se bohužel stávají. Zvlášť, když historické tisky nakupujeme ve větším objemu,“ uvedl provozovatel muzea.

Vzácnost nevyčíslitelné hodnoty

Kniha nazvaná Kopiář privilegií města Fryštátu potvrzených Marií Terezií byla napsána v roce 1747. Na přibližně 300 stran pergamenu tehdy písař přepsal různé smlouvy a privilegia, která se dotýkala této dnešní karvinské městské části. Pravost celku pak svým podpisem a pečetí stvrdila přímo císařovna. „Je to velmi vzácná kniha. Historická hodnota je nevyčíslitelná. Po krádeži se škoda odhadovala na milion korun,“ řekla ředitelka Hajzerová.