Z Přerova letadlem do celého světa

Bochoř (Přerovsko) - Lety z Přerova do celého světa - to bude brzy realita pro cestující z Moravy. Letiště v Přerově – Bochoři by se totiž mělo už letos na jaře zapsat do mapy evropských přistávacích a vzletových ploch. Na brzkém zprovoznění se podílí jak jeho akcionáři Olomoucký, Zlínský kraj a město Přerov, tak také Armáda České republiky, která tu má svou vrtulníkovou základnu.

Na přistávací dráze v Bochoři budou brzy vedle vrtulníků startovat také civilní letadla. Nejdříve pro soukromé lety, ke kterým se do dvou let přidají i charterové linky nejspíše do oblíbených destinací ve Středozemí. „Pro tour operátory je určitě zajímavé, že budou moci klientům nabídnout možnost komfortnějšího odletu, naším hlavním záměrem ale samozřejmě je především nákladní doprava,“ poodhaluje plány Petr Polášek, ředitel Regionálního letiště Přerov.

Plusem je strategická pozice

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Přerovské letiště se nachází na strategickém místě. Sto kilometrů od obou moravských odletových ploch v Ostravě a Brně a v blízkosti dálnice i železnice. Teď čeká jen na povolení Úřadu pro civilní letectví.

Primátor Přerova Jiří Lajtoch (ČSSD) hovoří o plánech na prodloužení přistávací dráhy, vybudování terminálu či oplocení. Na rozšíření plochy letiště je teď vykoupeno více než 90 % z plánovaných pozemků. Připravena spolupracovat je i Armáda České republiky. Ta má v Bochoři vrtulníkovou základnu, která tu bude fungovat i po zahájení civilního provozu.

Tisková mluvčí Ministerstva obrany ČR Lucie Kubovičová pro ČT24:

„Nejprve počkáme, zdali Úřad pro civilní letectví splní všechny podmínky, a v případě, že tak učiní, začneme jednat o smíšeném provozu.“

Z Bochoře budou vyrážet běžná dopravní letadla, například Boxing 737, ale i velké nákladní stroje, jako je třeba Ruslan.

Letiště v Bochoři
Zdroj: ČT24