V Otrokovicích na Zlínsku vzplála chemička

Otrokovice (Zlínsko) - Hasiči se potýkají s rozsáhlým požárem v Organiku Otrokovice, který je jedním z výrobních provozů valašskomeziříčské společnosti Deza. Na linkách chemického provozu soukromé firmy nejprve zazněl výbuch, plameny poté zasáhly místo, kde se vyráběla chemická látka antrachinon, která se využívá například při výrobě barev. Na místo vyrazilo šest jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů s deseti vozy. Požár se jim podařilo po 2,5 hodinách lokalizovat, dohašování ale může trvat i několik hodin. Při požáru nebyl nikdo zraněn, životní prostředí není ohroženo. Specialisté z chemických laboratoří hasičů z Frenštátu pod Radhoštěm nyní provádí průzkum a měření nebezpečných koncentrací látek.  Příčina požáru ani výše škody zatím známé nejsou.

„Zřejmě na IV. lince výroby antrachinonu zahořely pyroforické látky a asi se to rozšířilo dál. Zatím nevíme, co všechno bylo poškozeno,“ uvedl generální ředitel společnosti Zbyněk Průša. Podle tiskového mluvčího Dezy Jaroslava Obermajera antrachinon nepatří mezi toxické látky, a zdraví obyvatel Otrokovic ani okolních obcí tak nebylo ohroženo. Výbuch a požár zpozorovali kolem půl čtvrté ráno dva zaměstnanci noční směny. Okamžitě se aktivovalo automatické hasicí zařízení, kterým je chemický provoz vybaven, a sami zaměstnanci se pustili do hašení pomocí vodního děla před výrobnou a vyhlásili požární poplach.

Záblesk byl viděn až pět kilometrů daleko

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

„Během krátké chvíle se ozvala řada občanů, že slyšeli mohutnou ránu, včetně policejní hlídky, která viděla záblesk z pět kilometrů vzdáleného Tlumačova. První jednotka hasičů z Otrokovic byla na místě do jedné minuty od výjezdu, velitel zásahu potvrdil závažnost situace a požádal o vyslání dalších posil,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček. Hasiči zasahovali v dýchacích přístrojích. Voda směřovala jak na sražení plamenů, tak i na ochlazování vnějších konstrukcí výrobní linky a na srážení nebezpečného mraku zplodin hoření.

„Nad zásobníky šlehaly pětimetrové plameny, které se podařilo lokalizovat až po devadesáti minutách zásahu, likvidace požáru si pak vyžádala celkem 2,5 hodiny intenzivního hašení,“ popsal Mitáček s tím, že velitel zásahu informoval operační středisko s požadavkem vyhlášení varování obyvatelům města Otrokovice. Vzhledem k příznivým rozptylovým podmínkám a větru, který odnášel nebezpečné zplodiny mimo hlavní obydlenou část, bylo rozhodnuto o omezeném preventivním informování.